2024.7.22 | Magdolna

Pihenés a kertben - a kerti pihenők kialakításának szempontjai

A kert a legtöbb ember számára a kikapcsolódás színtere. Legyen a pihenés aktív vagy passzív, magányos vagy társasági, a kerti pihenők fontos részei a kertnek.

Modern kerti pihenőModern kerti pihenő

A kerti pihenők, bármi is a rendeltetésük, egy dologban megegyeznek: a külvilágtól jó, ha el vannak zárva. Városi környezetben ezt nem is olyan egyszerű megvalósítani, hiszen nem csak a szomszéd kertekből, utcáról, hanem adott esetben a házak emeleti ablakaiból is a kertre látni. Áldást jelent ilyenkor (is) a nagy fák lombja, melyek nem csak árnyékot, hanem takarást is nyújtanak a kíváncsi tekintetek elől. Ennek híján napernyővel, napvitorlával, épített pergolával lehet a helyet meghittebbé tenni. 

A pihenés jellege szerint alapvetően két módon választhatjuk szét a kerti pihenőket: 

Magányos szemlélődésre való helyek, ahol egyedül vagy kettesben lehet csendben olvasgatni, beszélgetni vagy csak élvezni, ahogy a természet körülölel 

Társasági események színterei, melyek étkezésre, beszélgetésre vagy más aktív tevékenységre is alkalmasak. 

A magányos pihenők kialakításának szempontjai: 

Helyválasztás: Magányos pihenésre, szemlélődésre ideális esetben a háztól távolabb, kissé rejtve keressünk helyet, ahol valami szép, megnyugtató látvány tárul elénk. Ez egyéni ízlés dolga: megnyugtató lehet az árnyas hely, sűrű, zöld aljnövényzettel, egy tarka virágágy vagy rózsabokor látványa, de a sima, smaragdzöld, szélesen elterülő gyepfelület vagy víz közelsége is. Ha a kert elrendezése lehetővé teszi, akár több, különálló pihenőhely is kialakítható. Adott esetben pedig nem is beszélhetünk igazán „kialakításról”: egy rendezői szék vagy összecsukható nyugágy bármikor a pihenésre legmegfelelőbb helyre vihető. Nehezen mozdítható vagy rögzített bútorokat azonban csak olyan helyre tegyünk, ahol az év nagy részében kellemes a látvány és a klíma. 

A lombos fák közelsége minden évszakban jó szolgálatot tesz: nyáron árnyékot ad, télen viszont átengedi a napfényt. Közvetlenül fenyők alá viszont ne tegyünk padot, mert a lecsöpögő gyanta használhatatlanná teszi azt, szeles időben pedig tobozok fognak a fejünkre hullani. „Szemetelő” gyümölcsfák alá, mint a meggy vagy cseresznye sem szerencsés ülőhelyet tenni, mert a hulló, túlérett gyümölcsök hosszú időre bepiszkolják. Ugyanezen okok miatt madarak gyülekezőhelye alá sem ajánlatos ülni. 

Burkolatok: Ha van a kertnek olyan sarka, ahol mindig szívesen üldögélünk, érdemes valamilyen burkolatot letenni, hogy a pihenőhely eső után, sáros időben is használható legyen. A fakéreg vagy a kavics pénztárca-kímélő megoldás, de bármilyen, a kert stílusának megfelelő szilárd burkolat is lefektethető. A gyakran használt pihenőhely megközelítését szolgáló utat, ösvényt is jó leburkolni, tipegőt tenni rá vagy felszórni fakéreggel, mivel a gyep hamar kikopik. A kitaposások amúgy is mutatják a frekventált irányokat. 

Bútorok: Egy rusztikus rönkpad, egy kényelmes karfás szék, vagy kovácsoltvas pad mind jó választás egy eldugott pihenőhelyre, de egy könnyebb széket, nyugágyat akár minden alkalommal magunkkal vihetünk. Ha valaki olyan szerencsés, hogy két nagy fa is van a kertjében egymáshoz közel, egy függőágyat is felszerelhet, de kaphatók állványos függőágyak is. A függőszék, esetleg egy hinta is remek üldögélő.  

Növényzet: Szúrós növény közvetlen közelébe ne tegyünk ülőalkalmatosságot. Az illatos növények viszont annál kívánatosabbak: az angyaltrombita, a legtöbb fűszernövény, a lonc, a jezsámen és sok rózsafajta is mind erőteljesen illatozik. A túlzott illatkavalkádtól azonban inkább tartózkodjunk, a kevesebb ebben az esetben is több.

Vidékies kerti pihenőVidékies kerti pihenő

 Társasági pihenők kialakításának szempontjai: 

Társasági eseményekre, étkezésre leginkább az épület közelében szoktunk helyet találni. Ennek praktikus okai vannak: a konyha, a víz, a mellékhelyiség általában mind a házhoz kötődik. Ha a háztól távolabb (is) található erre alkalmas hely, akkor a kialakításnál alapvetően a magányos pihenőkre vonatkozó szempontok érvényesek néhány kiegészítéssel: 

Burkolatok: Étkezésre szolgáló bútorok elhelyezéséhez a szilárd burkolat a legmegfelelőbb. Mérete legyen az étkezőasztal méreténél legalább 1m-rel nagyobb minden irányban: ennyi kell ahhoz, hogy az asztalt kényelmesen körbe lehessen ülni.  Az odavezető út is legyen könnyen járható, mert gyakran tányérokkal, poharakkal, étellel a kezünkben kell majd járnunk rajta.  A kültéri járólapok, térkövek vagy vágott kőburkolat mind jó választás a kert stílusának és pénztárcánknak megfelelően. 

Bútorok: A jó minőségű, kültéri étkezőgarnitúra a legjobb választás hosszú távra. Bár egyszerre nagyobb kiadást jelent, azzal, hogy nem kell 2-3 évente lecserélni, folyton ápolni, festeni, karbantartani, pénzt, időt és energiát spórolunk meg. Az anyag ismét egyéni ízlés dolga: a fa, műanyag, fém vagy fonott bútorokból mind lehet kapni stílusos, jó minőségű darabokat. Árnyék híján egy napernyő vagy napvitorla is jó szolgálatot tesz a kánikulában. Utóbbiakra is vonatkozik, hogy a minőség hosszú távon kifizetődőbb. Az ülőbútorok párnái, huzatai is legyenek kültérre valók és UV állók, ellenkező esetben legjobb, ha a párnákat használaton kívül egy ládában tartjuk: így sokáig megőrzik színüket, és az eső sem áztatja őket. 

Növényzet: Virágukkal, leveleikkel sokáig szemetelő növények, mint például a nyírfa, kellemetlenséget okozhatnak, ha belehullnak az ételbe.

Kerti pihenőkről még több képet talál a galériában, ha a kis képre kattint. 

Kapcsolódó cikkek