2024.7.22 | Magdolna

Díszfák kis kertekbe

A kis kertek tulajdonosainak sem kell lemondani a fák nyújtotta előnyökről: az árnyékról, a takarásról, és nem utolsó sorban gyönyörű látványukról. Legalább egy fa minden kertben elfér – ha máshogy nem is, dézsában mindenképpen. 

Gyakran látni olyan kerteket, ahol a faállományt mindössze egy tujasövény és néhány A gömbjuhar lapos, széles koronája olyan, mint egy nagy napernyőA gömbjuhar lapos, széles koronája olyan, mint egy nagy napernyőkarácsonyról visszamaradt lucfenyő alkotja. Az indok legtöbbször ugyanaz: a tulajdonosok nem akarnak gyümölcsfát, mert úgy gondolják, hogy sok velük a teendő, a lehullott gyümölcsök pedig szemetelnek; a díszfákról meg azt gondolják, hogy túl nagyra nőnek. Valóban, hazánk erdőalkotó fái, a bükk, a tölgy, a gyertyán, egyes hárs, kőris és juharfajok nem házikertbe valók. De számtalan olyan kisméretű díszfa létezik, melyek akár a legkisebb kertbe is beleillenek. A kúpkoronájútól az ernyősig, a színes levelűtől a termésével díszítő fáig rengetegféle fa van, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

 

Döntés előtt azonban át kell gondolni, hogy mekkora fát is szeretnénk. Fontos tudni, hogy kis kertbe sem feltétlenül csak cserjeméretű, 2-4m-es fa való. Nyugodtan lehet 6-10, nagyobb kertbe pedig akár 15m-re megnövő fát is választani, mert már egyetlen fa is alapvetően meghatározza a kert karakterét. A fa alapterületet nem vesz el a kertből, hiszen koronája általában 2m fölött kezdődik, viszont árnyékot ad és felülről is zárja a teret, ami intimitást ad a kertnek. Ez kifejezetten hasznos lehet, ha például lakóparkban lakunk, ahol az egymást érő házak emeleti ablakaiból egyenesen a szomszéd kertjére lehet látni, de ugyanez a helyzet a sűrűn lakott kertvárosi övezetekkel is. Ha pedig attól tartunk, hogy a fa egész napra beárnyékolja a kertet, válasszunk laza koronájú, vagy felfele törő ágrendszerű fát, mely nem fedi le az egész kertet.

 

A mandzsu juhar többek között őszi lombszíne miatt értékesA mandzsu juhar többek között őszi lombszíne miatt értékesLaza lombú fa például a selyemakác, a mandzsu juhar vagy a júdásfa, melyek lombján átszűrődik a napfény. Ha kifejezetten árnyékra vágyunk, a törpe szivarfa és a gömbjuhar lapos, széles lombkoronája pont olyan, mint egy nagy napernyő. A díszgyümölcsfák nem teremnek ehető gyümölcsöt, viszont pompás virágjukkal, színes lombjukkal vagy épp egész télen át a fán maradó termésükkel díszítenek. A galériában még több képet és leírást talál a kistermetű fákról.

 

Döntés előtt a fa helyét is ki kell választani. A kerítéstől, épülettől való ültetési távolságokat a települések eltérően szabályozhatják, ezért mindenképpen nézzünk utána a lakóhelyünkre vonatkozó előírásoknak.

 

Útmutatóul álljon itt néhány magánterületre vonatkozó ültetési távolság:

·         1,5 méternél alacsonyabb sövény, bokor a telekhatártól 0,5 méter, épülettől 2,0 méterre ültethető

·         1,5 méternél magasabb sövény, bokor és 4,0 méternél alacsonyabb fa a telekhatártól 2,0 méter, épülettől 3,0 méter

·         egyéb fa (diófa és magasra növő, terebélyes fák kivételével) telekhatártól 3,0 méter, épülettől 4,0 méter

·         diófa és magasra növő, terebélyes fák telekhatártól 5,0 méter, épülettől 7,0 méter

 

Nézegessen képeket kis kertekbe való fákról a galériában.

Kapcsolódó cikkek