2023.6.3 | Klotild

Burkolatok - vízáteresztő burkolatok

A szórt és gyephézagos burkolatok természetközelibb megjelenést kölcsönöznek az adott felületnek, mint a szilárd burkolatok. Előbbiek azért, mert a természetben is ilyen formában találkozhatunk velük, utóbbiak pedig azért, mert füvesíthetőek. Íme néhány példa mindkettőre.

Szórt burkolatok

Szórt burkolatokkal gyakrabban találkozni köztereken, parkokban, mint kiskertekben, mivel áruk sok esetben megközelíti a szilárd burkolatokét, és fenntartásuk problémás lehet, mert nehéz takarítani és magára hagyva idővel gyomosodik is. Azonban előfordulhat, hogy szükség van ilyen burkolatra akár a zöldfelületi arány növeléséhez, akár csak azért, mert egyszerűen tetszik.

Gyöngykavics

Apró, gömbölyű folyami kavics, kialakítható belőle kerti út, de akár szárazkert is. Játszószerek alatt is jó szolgálatot tesz, ha megfelelő vastagságban tesszük le. Hátránya, hogy nem lehet takarítani, pl. havat lapátolni róla és járás közben hangos. Ez utóbbi előnyére is válhat, ha mondjuk az a cél, hogy halljuk, ha valaki közeledik. Mindenképp szegélyezni kell, különben előbb-utóbb egybefolyik szomszédjával, legyen az ágyás vagy gyepfelület.


Kulékavics

Nagyobb szemű, 2-3cm átmérőjűfolyami kavics. Járófelületnek nem igazán alkalmas, inkább épületek körüli vízelvezetésre, tavak, patakok környékének kialakítására használják. Betonba, cementbe ágyazva szilárd burkolatot is lehet készíteni belőle, de ezen sem járni, sem bútorokat tenni rá nem kényelmes, ezért inkább csak díszítőelemként használjuk.

Kőzúzalék

Többféle, nem porló terméskőből készülhet zúzalék. Alkalmazása, tulajdonságai a gyönygykavicshoz hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy éles szélű kövekből áll, így gyerekek mellé nem jó választás, mert eséskor csúnya sérüléseket okozhat.

Fakéreg

Inkább erdei jellegű kertek ösvényeinek burkolására, illetve növényágyásban talajtakarásra jó. Megfelelő vastagságban játszószerek alatt ütéscsillapításra is használják. Hátránya, hogy hamar „megeszi” a föld, komposztálódik, idővel pótolni kell.

Gyephézagos burkolatok

Átmenetet képeznek a szilárd burkolatok és a zöldfelület között. Ott használjuk, ahol szükség van szilárd burkolatra (pl. kocsibeálló), de szívesebben néznénk zöldet, vagy vízelvezetőburkolatra van szükség. Utóbbi esetben kaviccsal is feltölthető.

Gyephézagos beton térkő

Rácsmintázatú betonelem, mely a rácsok közé termőföldet töltve gyepesíthető. Kisforgalmú parkolók, kocsibejárók kialakítására ideális. Ugyanolyan szilárd és tömör alapra van szükség a lerakásához, mint bármely térkőnek, különben terhelés alatt megsüllyed. Intenzív használatnál nem marad meg a gyep, kutya mellett sem, mert a mancsok pont beférnek a rácsokba és kitapossák a füvet. Intenzívebb locsolást igényel, mint a hagyományos gyepfelület, mivel nem egybefüggő talajréteg áll a fű rendelkezésére. Járni, főként magassarkú cipőben, nem jó rajta.

Műanyag gyeprács

Cellás műanyag rács, melyet a használat intenzitásától függően különböző vastagságokban gyártanak. A szilárd alap itt is elengedhetetlen. Előnye a betonelemmel szemben, hogy könnyebb, ezen felül összefüggő zöldfelületet ad. Alkalmas továbbá rézsűmegkötésre, valamint lejtős utak szórt burkolatának megfogására is. Járni viszont sem mezítláb, sem magassarkúban nem kényelmes rajta.

Kapcsolódó cikkek