2024.7.22 | Lenke

Burkolatok

A legtöbb esetben elmondható, hogy a kert legköltségesebb része a burkolat. Nem mindegy tehát, hogy milyen lesz, hiszen hosszú távra szól, és ha nem jól sikerül nehéz, és drága kicserélni.

Hol burkoljunk?
Kerti utak
A kertben a különböző funkciójú területrészeket utak kötik össze. A terület használatának intenzitásától függ, hogy milyen típusú – tehát szilárd vagy szórt – burkolatot választunk.
Az épület környékén lévő és az épületek megközelítését szolgáló utakat legjobb szilárd, egyenletes felszínű burkolattal ellátni. Ugyanez vonatkozik a garázs és környékének burkolataira is, ám itt még teherbíróbb alapra van szükség. A kaputól a bejáratig vezető út ráadásul a látogató első benyomását is meghatározza, érdemes tehát nagy figyelmet szentelni neki.
A kertet körüljáró utak, ösvények lehetnek kötetlenebb kialakításúak is, például fakéreg vagy zúzottkő burkolattal, de maradhatnak burkolat nélkül is, gyepborítással.

Pihenők, teraszok
A pihenők, teraszok szilárd burkolattal használhatók a legjobban. A burkolat egyenletes felszíne itt nem csak a járás szempontjából fontos, hanem amiatt is, hogy az asztal és a székek ne billegjenek rajta.
 

A burkolatok mérete
A legtöbb településen rendelet szabályozza a telek burkolhatóságának százalékos arányát. Még ha nem is kötelező kertterv készítése, ezeket az előírásokat jó, ha betartjuk, mert az ingatlan eladásakor, netalán hatósági ellenőrzéskor gond lehet belőle.
A kerti utak szélességét az határozza meg, hogy hányan akarnak rajta egyszerre közlekedni. Az épület megközelítésére szolgáló úton nem árt, ha legalább 2 ember tud egymás mellett haladni, ehhez minimum 120cm-re van szükség. Falak mentén pedig egy ember közlekedésére 90cm-t, minden további személyre +60cm-t számoljunk.
A teraszok, pihenők méretét is – az előírásokon túl – aszerint szabjuk meg, hogy mire és mennyien szeretnénk egyszerre használni. Étkezés esetén az asztal körül legalább 1m kell ahhoz, hogy kényelmesen körbe lehessen ülni.

Mivel burkoljunk?
A kereskedésekben mindenki találhat kedvére való burkolatot, de a döntés előtt pár szempontot vegyünk figyelembe.
1. napi használatú területekre (bejárati út, terasz, kocsibeálló) szilárd, egyenletes felszínű, nem csúszós burkolatot tegyünk
2. a burkolat legyen összhangban az épülettel és a kerttel (parasztházhoz nem illik a viacolor, ahogy nagyon modern, szabályos épülethez és kerthez sem mennek a szabálytalan kőlapok)
3. egy burkolt felületen belül ne használjunk kettőnél többféle anyagot
4. a szegély legyen összhangban a burkolattal (beton térkőhöz elemes betonszegély, kőlapokhoz vágott kőszegély, fakéreghez deszka- vagy rönkszegély, stb.)

Nézegessen különféle burkolatokat a galériában.
Kapcsolódó cikkek