2024.7.22 | Magdolna

Egynyári virágok – a kert színes kiegészítői

Ahogy egy régi kosztümöt egy színes sál, vagy a kopott kanapét a díszpárnák, úgy dobják fel az egynyári virágok színfoltjai a kert kevésbé szép részeit. 

Lehet, hogy időszerű lenne már a régi, töredezett betonburkolatot valami esztétikusabbra cserélni, vagy a felkopaszodott sövényre férne rá az ifjítás, de ha épp nincs rá idő vagy keret, máshogy is el lehet terelni róluk a figyelmet. Ha egynyári virágokat ültetünk a kevésbé szép növények elé vagy tarka virágokkal beültetett növénytartókat helyezünk a csúnya burkolatra, a tekintet megakad a színeken és az elhanyagolt részek máris kevésbé szembetűnőek. Frissen telepített sövénynél vagy azonnali takarást igénylő részleteknél (pl. teraszon vagy egy kiszáradt fa befuttatásánál) jól jönnek az egynyári kúszónövények is, például a sarkantyúka, a hajnalka, de akár a díszbab vagy a dísztök is. Balkonládát sem kizárólag erkélykorlátra lehet akasztani. A legrozogább kerítések látványát is feldobja (feltéve, hogy a szerkezet elég erős) a hosszú ládákba ültetett futómuskátli, futópetúnia vagy bármilyen csüngő növény, ha korlátra való fémtartókkal a kerítés tetejére akasztjuk.

 

A választék óriási, a kinálatot látva sokan elbizonytalanodnak, hogy az ő kertjükbe vajon mi való. Íme néhány fajta, melyekkel nem lehet melléfogni, egy közös van bennük: a rendszeres vízellátást és a tápanyagban gazdag talajt kedvelik.

 

Folytonnyíló begónia (Begonia semperflorens): nem csak Folytonnyíló begónia a nyáron kissé unalmas örökzöld csoport előttFolytonnyíló begónia a nyáron kissé unalmas örökzöld csoport előttvirágával, de zöld vagy bordó leveleivel is díszít, melyek gyönyörű hátteret adnak a fehér, rózsaszín vagy piros virágoknak. A begónia napon és árnyékban is megél, igazán alkalmazkodóképes növény.

 

Pistike vagy nebáncsvirág (Impatiens walleriana):  félárnyékos helyeken, a tűző naptól védve gyönyörű színfoltot ad. Kifejezetten vízigényes növény, nedves, de pangó víztől mentes földet kedvel. Az első fagyokig hozza virágait, melyek a korallpirostól a fehérig számtalan színben pompáznak.

 

Petúnia (Petunia x hybrida):  A színskála szinte minden színében kapható a petúnia, mely hosszú hajtásokon hozza virágait. Az akár méteresre is megnövő csüngő változatok virágmérete egészen apró, a nagyvirágúak kevésbé hosszú szárat növesztenek. Fényigényes növény. Földjét két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni, és soha ne álljon vízben, mert a gyökérrothadás elpusztítja. A közvetlen eső elcsúfíthatja a növényt, ezért kiültetésre kevésbé alkalmas, inkább növénytartókba való.

 

Muskátli (Pelargonium): felsorolni is nehéz, hogy hány változata létezik ennek az egyik legnépszerűbb balkonnövénynek. Az állótól a csüngőig, az egyszerűtól a telt virágúig rengeteg féle létezik, sőt illatos vagy színes levelű fajták is kaphatók. Kedveli a sok fényt, de a perzselő napon megéghetnek a levelek. Ládába, cserépbe és kerti kiültetésre is alkalmas, és igazán megéri az árát, hiszen az átteleltetése nem bonyolult, akár két ablak között, vagy hűvös lépcsőházban is kibírja. Szárdugványokról könnyen szaporítható, így ha már nagyon elöregedett a tő, csak válasszunk le róla egy hajtást és dugjuk homokos földbe, hamarosan gyökeret ereszt.

 

Záporvirág (Gazania splendens): nyár elejétől októberig díszít ez a 10-50cm magas egynyári Záporvirág (Gazania)Záporvirág (Gazania)virág. Színei a fehértől a sárgán, piroson át a liláig terjednek. Fényigényes és szárazságtűrő növény, így sziklakertbe is ültethető.

 

Büdöske (Tagetes): az egyik leghasznosabb egynyári tekintve, hogy jellegzetes illata számos kártevőt elriaszt a kertből.  A kisvirágú bársonyvirág 10-40cm, a nagyvirágú akár 90cm-esre is megnőhet. Júniustól a fagyokig virágzik, de palántákat akár már márciusban is kaphatunk. Fagyérzékeny növény, ezért kiültetése csak a fagyosszentek után javasolt. Fényigényes.

 

Virágcsalán: színes levélzete élénk színfoltot ad.Virágcsalán: színes levélzete élénk színfoltot ad.Az egynyári virágokat eslősorban virágjukért vagy színfoltot adó levélzetükért ültetjük. Egyesével vagy túl nagy távolságra ültetve kevésbé érvényesülnek, ráadásul a talaj is gyomosodik közöttük. A kert kevésbé szép részeiről is csak akkor terelik el a figyelmet, ha nagy tömegben Sárkányszárny begónia: egy példány is hatalmasra nőSárkányszárny begónia: egy példány is hatalmasra nőalkalmazzuk őket. A folt mérete függ attól is, hogy milyen távolságból látjuk legtöbbet. Közelebbről akár 5 tővel is elérhető a kívánt hatás, messzebbről ennél jóval több növény szükséges, gondoljunk csak a köztéri kiültetésekre. Tartsuk be az ajánlott ültetési távolságokat a legszebb látvány érdekében. Az alacsony fajtáké 20-25cm, a magasabbakat 30-35-re is ültethetjük egymástól. A növény mérete is adhat némi támpontot: az ültetési távolság soha ne legyen nagyobb, mint a virág végleges magassága. A nagyra növő muskátlifajták, a virágcsalán vagy begóniák (pl. a sárkányszárny begónia) viszont akár önmagukban is megállják a helyüket.

Kapcsolódó cikkek