2024.5.19 | Ivó,Milán

Víz mint díszítőelem

A víz az élet alapfeltétele. Látványa, hangja a vízfelület méretétől függetlenül sokunkban megnyugvást idéz elő. A víz megjelenítése a kertben is azt a célt szolgálja, hogy a növényekkel együtt nyugtató oázissá változtassa közvetlen környezetünket.

Csobogó
Modern csobogó fémbőlModern csobogó fémbőlA csobogó olyan hangulatvarázsló elem, mellyel a legkisebb kertbe vagy akár belső térbe is becsempészhető a víz. Számtalan formában létezik, a lehetőségeknek valójában csak a képzelet szab határt. Közös bennük, hogy a víz valamilyen vízszintes, vagy függőleges felületből tör elő és belefolyik egy vízgyűjtő medencébe, ahonnan a beépített keringető rendszer felszívja és egy szűrőn keresztül visszaforgatja a vizet. A vízgyűjtő megjelenhet a felszínen egy kis medence formájában, de lehet a felszín alatt is, ilyenkor a víz egy kavicsrétegen vagy burkolt felületen át szivárog el és a tartály teljesen láthatatlan marad.
 

Formáját tekintve lehet természetes megjelenésű. A csobogó ekkor egy forrást mintáz, és a Patak a kertbenPatak a kertbenvíz rendszerint kövek közül tör elő. Ezt általában kombinálni szokták patakkal vagy kerti tóval. Ez a megoldás csak nagyobb kertekben mutat jól, nem csak a patak vagy a tó helyigénye miatt, hanem azért, mert véleményem szerint az ennyire a természetet utánzó létesítmények természetes környezetben érvényesülnek igazán és ezt az épület közvetlen közelében nehéz megvalósítani.

 

 

A gömb forma szinte minden kertben megállja a helyétA gömb forma szinte minden kertben megállja a helyétTermészetes megjelenésű, de kis kertbe való megoldás például a lapos kőtömbből előbukkanó víz, de természetes kialakítású kertben izgalmas és kontrasztos elem lehet a teljesen modern, például fém csobogó is. Keleti hangulatot áraszt a bambusz vízköpő, a faragott kőmedence mini szökőkúttal pedig a történelmi A burkolatból előtörő vízsugarak játékra csábítanakA burkolatból előtörő vízsugarak játékra csábítanakkorokat idézi.

Modern kertekben divatos manapság a falból széles, akár több sugárban is előtörő, vagy függőleges falról lefolyó víz. Gyerekek mellé, de felnőttek számára is játékos megoldás a burkolt felületbe épített fúvókákból spriccelő, konkrét vízfelület nélküli vízarchitektúra, mely a forró nyári napokon hűsítő élményt nyújthat.

 

Díszmedence, dísztó

A csobogót mint vízforrást sok esetben kombinálják kis tavacskával vagy medencével. Természetes megjelenésű dísztóTermészetes megjelenésű dísztóTechnikai megoldása tulajdonképpen ugyanaz, csak nagyobb vízfelület jelenik meg a felszínen, mely akár növények telepítésére is lehetőséget nyújt. Ha tavacskánkba vagy a díszmedencébe nem is akarunk csobogót tenni, a vízforgatás miatt biztos, hogy lesz egy befolyó és kifolyó nyílás, mely a víz keringetését szolgálja. Ekkora vízfelületen a növények még nem tudják megoldani a víz szűrését, sőt a sok bomló szervesanyag miatt inkább rontanak a vízminőségen, így vízforgató és -szűrő berendezésre mindenképpen szükség van. Olyan vízi ökoszisztéma, ahol a teljes vízszűrést a növények oldják meg, csak legalább 80m2-es vízfelület esetén képzelhető el, így a legtöbb kerti vízi létesítmény nem nélkülözheti a tótechnikai elemeket.

Kapcsolódó cikkek