2024.7.22 | Magdolna

Sziklakert – alternatív megoldások

Ne feledjük, hogy – ha csak nem több hektárnyi birtokunk van – a kert inkább épített környezet. Ezért nem feltétlenül baj, ha sziklakertünknek is inkább épített jellege van. Lehet, hogy épp emiatt lesz természetesebb az összhatás, mint az épület mellett bármilyen, természetesnek szánt sziklakert.
Pláne, ha például nincs szintkülönbség a kertben, vagy a környékre egyáltalán nem jellemző a kő, esetleg igazán helyünk sincs egy sziklakert kialakításához. Ám nem kell feltétlenül klasszikus sziklakert ahhoz, hogy a kövek vagy a sziklakerti növények, esetleg mindkettő megjelenhessen a kertünkben.

Lépcsők, támfalak, kerti utak
Burkolólapok közti hézagokba ültetett virágokBurkolólapok közti hézagokba ültetett virágokA szárazon rakott támfalak, lépcsők, kőlapos burkolatok is tökéletesen megfelelnek arra, hogy beültessük őket sziklakerti növényekkel. Az ilyen építményeket szinte erre találták ki: a sziklás környezet, a kevés talaj, a jó vízelvezetés mind a sziklakerti növényeknek kedvez. Szabályos burkolólapoknál felszedhetünk egy-két lapot és a burkolat helyét beültethetjük pl. kövirózsával. Szabálytalan lapok esetén a kövek közötti fugák is tökéletesen megfelelnek. Ezzel a megoldással még a legkevésbé dekoratív beton járdalapok látványán is javítani lehet. Ha a járólapok közé aromás levelű növényeket, például kakukkfüvet ültetünk, még illatozni is fog a járda a lépések nyomán.
Az effajta kerti létesítmények beültetésével ráadásul két legyet ütünk egy csapásra, hiszen így a gyomok és a fű megtelepedését is meggátoljuk. A magam részéről kis kertben jobban is szeretem, ha az épített elemeknek funkciójuk is van, például földet tartanak, és a szép növényzet tulajdonképpen másodlagos, mondhatnánk, a „pozitív mellékhatás”. Persze az ilyen építmény is akkor igazán természetes, ha a kőfajta, amiből épült fellelhető a környéken, vagy legalább az épületen és a kert többi részén megjelenik, például szegélyként. Itt is, mint a hagyományos sziklakertnél, érvényes az a szabály, hogy egyféle követ használjunk.

Fűszerkert
A fűszernövények többsége száraz, tápanyagban szegény körülmények között díszlik (és illatozik) a legjobban. Emiatt sziklakertünk egyben fűszerkert is lehet. Ha inkább a kövek vannak túlsúlyban, az egyes növények elkülönítése is megoldott, de kövekből teljesen szabályos ágyást is építhetünk nekik akár síkon, akár lejtős területen.

Magányos kövek
Sík sziklakertünket sem kell feltétlenül telezsúfolni kövekkel. Esztétikus megoldás, ha a kavicsos-törmelékes ágyásba elhelyezünk egy-egy nagyobb, szép követ, sokkal inkább díszítésként, szoborként, mint a természetes hatás elérése érdekében. Sziklakerti növények nevelésére tökéletes az ilyen ágyás is, de magányos köveket akár a gyepfelületen is elhelyezhetünk.

 

 

 

Szárazságtűrő növényzet
A sziklakerti növények többségének megvan az a hatalmas előnye, hogy szárazságtűrő. Éppen ezért velül kövek nélkül is virágzó oázissá változtathatjuk azokat a területeket, ahol egyébként kevés a csapadék és az öntözővíz, rosszabb minőségű, vagy kevés a termőtalaj. Egy dologra azonban mindenképpen oda kell figyelni: a kötött talajt és a pangó vizet nem igazán kedvelik.

Kapcsolódó cikkek