2024.7.22 | Lenke

Burkolatok - Hogyan burkoljunk?

A burkolatok lerakását legjobb szakemberre bízni. Időt és energiát, sőt pénzt is spórolhatunk: a hibák javítása a legtöbb esetben igen költséges. A jó szakember garanciát vállal munkája minőségére. Jelentős szintkülönbség esetén pedig tervezőmérnök segítségére is szükség lehet.

Amennyiben mégis magunk vágunk bele a burkolásba, íme néhány főbb szabály.

1. Az első lépés a burkolat helyének pontos kijelölése. Ehhez cölöpökre és zsinórra van szükség. Mérőszalaggal mérjük ki a burkolat pontos helyét és méretét és a főbb pontokra verjük le a cölöpöket. A cölöpökön jelöljük be a burkolat végleges magasságát (szintjét) és a zsinórt úgy feszítsük ki közöttük, hogy a jelölt magasságban fusson. Így mindenhol pontosan tudni fogjuk, hol lesz a burkolat szintje.

2. Következik az alap kiásása. Ehhez tudni kell a burkolóanyag és az alapozás vastagságát, mely utóbbi a terheléstől függ.

3. A térkő és a szórt burkolatokat szegélyezni kell. A beton- és kőszegély elemeket beton sávalapba kell fektetni, a rönk- vagy cölöpszegélyt le is lehet verni a földbe, de igazán tartós csak akkor lesz, ha kétszer akkora része van a föld alatt, mint amekkora a föld felett.

4. minden esetben szilárd alapot kell készíteni, különben a kész burkolat a legkisebb terhelésre is megsüllyedhet, vagy akár meg is repedhet. A szilárd alap járműforgalom esetén 30-40cm, gyalogos forgalom esetén 15-20 cm tömörített kavics vagy zúzalék, melyhez lapvibrátort vagy döngölőbékát gépkölcsönzőből lehet bérelni. Betonra is lehet fektetni a köveket, ez esetben a burkolat vízáteresztőképessége elveszik, és a vízelvezetésre nagyobb figyelmet kell fordítani.

5. a kültéri burkolatokat minden esetben lejtésbe kell rakni. Ez 1,5-3%-os lejtést jelent, melyet még síknak érzünk, de a víz elfolyik róla. A burkolatokat el kell lejtetni az épületektől és lépcsőktől. A lejtést már az alapozásnál ki kell alakítani.

6. a burkolat vastagságát a használat módja szabja meg. Gyalogos forgalomra, kis igénybevételre a 4cm-es lap is elég lehet, járműforgalomra a 6-8cm-es lapok használatát javasolják a gyártók, különben a burkolat megrepedezhet. Vásárlás előtt tájékozódjunk a térkő terhelhetőségéről.

7. a kültéri burkolatok minden esetben fagyállóak és csúszásmentesek kell, hogy legyenek.

A gyepbe süllyesztett lép
őkövek, fakorongok (tipegők), vagy fagerendák lerakását már könnyebb házilag szépen kivitelezni.

1. a burkolatot helyezzük a fűre és vágjuk körbe. A gyepet szedjük fel és ássunk olyan mélyre, hogy kő, és alatta legalább 5cm alapozás elférjen.

2. tipegők alá is érdemes zúzalék vagy kavicsalapot tenni, mely elosztja a terhelést a lapon. Főként az egyenetlen terméskő lapok könnyen megrepedhetnek, ha nincsenek kellően alátámasztva.

3. a burkolat maximum 1-2cm-re álljon ki a földből, hogy a fűnyírót gond nélkül át lehessen tolni rajta.

Kapcsolódó cikkek