2024.6.26 | János,Pál

Kert a teraszon

Sokan vannak, akik nem kertes házban, hanem lakásban élnek, akár kényszerből, akár azért, mert a belvárosi életforma felel meg nekik leginkább.  Ám nekik sem kell lemondaniuk a kert nyújtotta örömökről. Zöldellő oázissá változtathatjuk a balkont vagy tetőteraszt és akár a belvárosban is a természetben érezhetjük magunkat, mindezt ráadásul a kerti munkák végeláthatatlan sora nélkül.

Egy kis balkon is elégEgy kis balkon is elég

A téli hónapok ez esetben is tervezés időszaka. A terasz rendbetételére és kialakítására remek időszak a tél vége, mikor már nincs hideg a kinti munkához, de ültetni még korai. Gondoljuk át, hogyan szeretnénk használni. A következő kérdések segíthetnek: Többen is fogják majd használni? Esetleg étkezésekre is sor kerül a teraszon? Melyik napszakban használjunk inkább? Mennyi időt töltünk (töltenénk) szívesen odakint? Bármi is legyen a funkciója, nem árt, ha a teraszon le lehet ülni, le lehet tenni egy bögrét valahova, miközben gyönyörködünk a kilátásban, vagy élvezzük a napsütést, friss levegőt.

És most jöjjenek a részletek kialakítási, tervezési szempontjai.

Burkolatok
Mindenképpen könnyen takarítható burkolatot válasszunk. Ez legtöbb esetben valamilyen kültéri, fagyálló járólap vagy nemes kőburkolat. Bár a faburkolat népszerű manapság, balkon vagy emeleti terasz esetén nem praktikus, mert összegyűlik alatta a kosz és a por, amit nehéz kitakarítani. Csak hézagmentesen lerakható faburkolatot válasszunk. A fát ápolni is kell. Időjárásálló és hosszú életű alternatíva a fa-műanyag kompozit WPC burkolat.  Fedett terasz esetén ki lehet tenni szőnyegeket, ami tovább fokozza a komforérzetet.

Anyagok
Gondoljuk végig, milyen anyagokat látnánk szívesen. Ha a terasz inkább a lakás része, jó, ha stílusa összhangban van a lakáséval, legyen az bármilyen. Ha inkább a kerthez áll közelebb, használjunk természetes anyagokat (fa, kő, kovácsolt vas, esetleg rattan), de bármit is válasszunk, legyen egységes a kialakítás, mivel kis területről van szó.

Színek
A falon és egyéb nagy felületeken halvány színeket használjunk. A hófehér a tűző nyári napon vakító lehet, a sötét, erőteljes színekkel viszont  pont a szabad tér érzetét vesztjük el. Az élénk sárga és narancs árnyalatok ráadásul a rovarokat is a teraszra csalogatják.  Ha erős színekre vágyunk, korlátozzuk azokat a kiegészítőkre.

Társaház esetén nem árt megkérdezni a lakóközösséget, ha festenénk a teraszhoz tartozó falat, a homlokzatot éríntő változtatásokat pedig akár előírások is szabályozhatják.

Látvány
Ha szép a kilátás a teraszról, a növényekkel, egyéb berendezésekkel keretezhetjük a látványt, ha viszont van zavaró részlet, azt el is lehet takarni. A kúszónövények, futtatórácsok ilyenkor a leghasznosabbak, hiszen zöld falat képeznek anélkül, hogy az alapterületet csökkentenék.

Kert a tetőnKert a tetőn

Bútorok:  étkezés, kényelem, tárolás
Kültéri bútorok esetében a legfontosabb, hogy bírják az időjárás viszontagságait. Inkább legyen kicsit drágább, mint hogy néhány évente kénytelenek legyünk újat venni. Nem csak a váznak, a huzatnak is bírnia kell az időjárást. Főleg a tűző nap az, ami káros lehet, a színes textilek, huzatok rövid időn belül kifakulhatnak, ha nem óvjuk őket a naptól. 
Kis terasz, kevés hely esetén válasszunk rakásolható vagy összecsukható székeket, asztalt. Egy tárolórekeszes pad is jó szolgálatot tehet. A kényelem is nagyon fontos szempont, jó, ha akár órákig is szívesen üldögélünk a fotelban. Ha fedett teraszunk van, nyugodtan kitehetünk egy szőnyeget, párnákat, így keleties hangulatúvá válik a terasz.
Ha étkezésre is használjuk a teraszt, a bútorokat is eszerint válasszuk ki. A süppedős fotelek, a hintaszékek, hintaágyak, bár nagyon kényelmesek, étkezésre nem alkalmasak. Étkezésnél testmagasságtól függően 45-50cm ülésmagasság a kényelmes, ennél alacsonyabb ülőbútort ne vegyünk. Az asztal kiválasztásánál számoljunk +1m-t az asztal körül: ennyi kell ahhoz, hogy kényelmesen körbe lehessen ülni.
Sokszor a terasz tárolóhely is egyben, de ha mást nem is, a kint használatos dolgokat (grillsütő, párnák, söprű, locsolókanna, stb.) jó, ha el is tudjuk tenni odakint. Az ülőkeként is használható padok praktikusak, de ha elfér, egy kisebb szekrényt is kirakhatunk, ahová el lehet pakolni szem elől minden szükséges holmit.


Világítás, rovarriasztás
Nyári estéken szívesen üldögélünk a teraszon a szabad ég alatt. Ilyenkor jól jönnek a kültéri lámpák, mécsesek, de a lampionok, fényfüzérek is. Ha sokat vagyunk kint sötétben, egy elektromos rovarriasztó is jól jöhet. Gondoljuk át, hol fogunk tartózkodni a legtöbbet sötétedés után, mert oda érdemes állandó világítást felszerelni. A lámpák, és egyéb elektromos berendezések (például grillsütő) kültéri csatlakoztatását is meg kell oldani, nem jó, ha több méter hosszabító tekereg a földön, mert csak odabent van konnektor.

Árnyékolás 
Ha a nap nagy részében a teraszra süt a nap, érdemes lesz felszerelni valamilyen árnyékolót, hogy a legnagyobb nyári hőségben is élvezhető hely legyen. Ez lehet bármilyen roló,  falra szerelhető, kitekerhető árnyékoló, nagyobb terasznál pedig napernyő, napvitorla. A rögzítés és az anyag megfelelő minősége nagyon fontos, egy nagyobb széllökés messze sodorhatja, letépheti  ezeket, ami magunkra és másokra nézve egyaránt veszélyes lehet.

Növények, növénytartók, öntözés
A terasz növényei esetében elsőként azt kell mérlegelni, hogy mekkora növényeket szeretnénk, illetve hogy mekkorák férnek el. Pár négyzetméteres terasz, balkon esetében elsősorban az erkélyládába ültethető, és esetleg a falra futtatható növények jöhetnek szóba, ám azok a szerencsések, akik viszonylag nagy teraszt mondhatnak magukénak, nyugodtan gondolkodhatnak nagyobb növényekben is. A dézsába ültetett kis fácskák, bokrok, cserepes évelők mind nagyon jól fogják érezni magukat a teraszon. Nézzük meg, tudunk-e (akarunk-e) valahová futtatórácsot tenni, mert a falat is kihasználhatjuk, mint potenciális növénytartót: rácsokkal és dézsába ültetett futónövényekkel megsokszorozhatjuk a zöldfelület nagyságát.
Gondoljuk át, hogy mekkora, milyen típusú, stílusú növénytartókat szeretnénk a teraszon látni (a növénytartók stílusa legyen egyféle, és legyen összhangban a terasz stílusával). Így mire ültetésre kerül a sor, már nem kell a berendezésen törni a fejünket.
Mielőtt extra méretű növényekben kezdenénk gondolkodni, tájékozódjunk a terasz terhelhetőségéről is. Egy nedves földdel teli növénytartó nagyon nehéz, több ilyen pedig a meghaladhatja a terasz teherbírását. Léteznek kifejezetten tetőkre, teraszokra való könnyített földkeverékek, de tőzeg hozzáadásával mi magunk is könnyíthetünk a talajon. A nagyméretű edények alá még ültetés előtt érdemes görgőt tenni, mert földdel töltve már nemigen lehet majd megmozdítani. Ez főként a teleltetést igénylő növények esetében fontos, hiszen minimum évente kétszer el kell majd mozdítanunk őket a helyükről.

Végül az öntözésről. A balkonnövényeknek fokozott a vízigényük. Egyrészt azért, mert a növénytartók sokkal könnyebben felmelegszenek, így gyorsabban is párologtatják a vizet, mint a talaj. Másrészt a teraszon gyakran szélsőséges körülmények uralkodnak: erős szél, tűző napsütés, amit városi környezetben még a szomszédos épületek is felerősítenek. Ez mind tovább növeli a növényeink vízigényét. Ha van rá mód, gyűjtsük az esővizet, ez töredékére csökketheti a vízszámlát. Nagyobb terasz esetén jó, ha van kültéri csap, hogy ne kelljen kannánként hordani bentről a vizet.

Végül, de nem utolsósorban mindegyik részlet esetében kerüljük a zsúfoltságot. Inkább legyen kicsit kevesebb növény vagy ülőhely, mint hogy a teraszunk egy raktárra hasonlítson.

Terasz berendezése esetén sem nagyzolás kerttervező segítségét igénybe venni. Pont a legkisebb helyek azok, melyek a legkörültekitőbb tervezést igénylik, hiszen sokféle szükségletet kell kielégíteniük anélkül, hogy a zsúfoltság érzetét keltenék. A tervező megláthatja azokat a megoldásokat, melyekre a tulajdonos esetleg nem is gondol, a használható anyagokra, bútorokra is nagyobb rálátása van. Nem utolsósorban a növények közül sem mindegyik alkalmas edényes nevelésre, a tervező ezek összeválogatásában is közreműködhet. A terasz tervezési díja  a terasz méretéből adódóan töredéke lehet egy kerttervének, ám egy jól megtervezett terasz szinte teljes értékű kertként funkcionál. 

A kis képre kattintva további ötleteket teraszok kialakításához a galériában.

Kapcsolódó cikkek