2024.7.22 | Magdolna

A tökéletes gyep

Gyepfelület szinte minden nagyobb kertben van.  Ahhoz viszont, hogy a fű szép is legyen, néhány alapvető szabályt jó, ha betartunk.

Talaj
Szép gyepet csak megfelelő talajon lehet nevelni. Ideális esetben ez legalább 10cm vastag jó minőségű fekete föld. Ennek a tápanyagtartalma és a víztartó képessége a legmegfelelőbb a szép gyep kialakításához. Ha ez nincs meg, akkor ássuk fel a területet, forgassunk bele érett istállótrágyát vagy komposztot, majd újra simítsuk el. A fűnyírás miatt fontos, hogy a talajfelszín egyenletesen tömör és sík legyen, különben hol magasabbra, hol alacsonyabbra fogja vágni a gép. A sík felületet legkönnyebben gyephengerrel lehet elérni. Ha nincs, először fogjunk egy nagyjából két méter hosszú, egyenes deszkát, és az élével simítsuk el a talajt. Két méter hosszon már látszanak az apróbb göröngyök, bemélyedések is, így könnyebben korrigálhatjuk az egyenetlenségeket. Ha síknak ítéljük a talajfelszínt, cipőtalpra erősített széles deszkával tudjuk kellőképpen tömöríteni.

Fűmag
Gyeptelepítésnél mindig a fény- és talajviszonyoknak és a terhelésnek megfelelő magkeveréket válasszunk. Azt is vegyük figyelembe, hogy mennyi időt tudunk foglalkozni a gyeppel.  Ezek alapján a következőkből választhatunk:

Golf keverék: tömör, homogén gyepfelületet lehet képezni vele, de csak napon, igen gyakori nyírással és locsolással, és legalább évenkénti gyeptrágyázással.

Sport keverék: erős igénybevételnek kitett területekre. Ez a fajta gyep bírja a taposást, és alacsonyra lehet vágni. Gyerekek mellé ideális.

Árnyéktűrő keverék: Árnyékosabb helyek fűmagkeveréke, akár fák alatt is szépen nőSzázszorszépes gyep: Inkább ritkábban nyírt területekre ajánlottSzázszorszépes gyep: Inkább ritkábban nyírt területekre ajánlott

Szárazságtűrő keverék: csapadékszegény területek, lejtők füvesítéséhez ajánlott.

Pázsit keverék: kevésbé munkaigényes gyepfajta, bírja a ritkább nyírást és locsolást is.

Százszorszépes gyep: ha szeretjük a vadvirágos rétet. Hátránya, hogy ha jól érzi magát, kiszoríthatja a füvet, a fűnyírással pedig a virágokat is levágjuk.

Gyepesítésnél magvetés előtt gereblyével húzzunk barázdákat a talajra és ebbe szórjuk a magokat, majd fedjük be földdel és újra hengereljük/tapossuk le. Így a madarak nem fogják felcsipegetni. Egyből termőföldbe is keverhetjük és azzal együtt szórjuk ki az előkészített talajra. A tömörítés ez esetben is szükséges.

Gyepszőnyeg
Akinek a pénztárcája engedi, gyepszőnyeget is lefektethet. Előnye, hogy azonnal szép füvünk lesz, hátránya az ára: telepítése akár a tízszerese is lehet a fűmagvetésnek.

A telepítés ideje
Füvesítésre ideális a tavaszi vagy őszi csapadékos időszak. A frissen telepített gyep nem száradhat ki, ezért eső híján rendszeresen locsolni kell. Ebben az esetben esőztető szórófejet használjunk, az erős vízsugár kimoshatja a magokat a talajból és gödröket képez a gyepen.

Trágyázás
A gyepnek is szüksége van tápanyagokra a kielégítő fejlődéshez. A kereskedelemben kapható gyeptrágyák megfelelő arányban tartalmazzák a különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket. Granulátum és folyékony formában is kaphatók, és vannak, melyeket elég évente egyszer, általában tavasszal kiszórni. Az egészséges talajélet fenntartásához azonban inkább a természetes alapú trágyákat részesítsük előnyben a műtrágyákkal szemben. A gyepnek ezen felül szervesanyagokra is szüksége van, mert a folyamatos és gyors növekedés által hamar kimeríti a talaj szervesanyag-tartalmát, gyakorlatilag megeszi a földet. Ha gyakran tudunk füvet nyírni, az 1-2cm-es kaszálék nyugodtan a gyepen maradhat, mivel gyorsan komposztálódik. Így visszajuttatjuk az elhasznált szervesanyagokat a talajba. Ha gyűjtjük a füvet, érdemes külön komposztálni, majd ősszel komposzt formájában visszaszórni a gyepfelületre.
A lehullott faleveleket legjobb összegereblyézni legalább a frekventált területekről, de például a diólevelet máshol se hagyjuk rajta. A leveleket is komposztálhatjuk, a kész komposzt pedig akár már következő ősszel a fűre kerülhet.

Nyírás
Végül, de nem utolsósorban a leginkább időigényes gyepápolási feladat: a rendszeres nyírás. Ez jelenthet heti, de csapadéktól függően akár gyakoribb vágást is. A gyakori nyírás kifizetődőbb, mert ahogy fent is említettem, ebben az esetben megússzuk a fűgyűjtő kosár használatát, így a nyírás gyorsabb és még tápanyagokat is juttatunk vissza a talajba. De fontos: kánikulában tilos füvet nyírni! A hosszabbra hagyott fű jobban árnyékolja a talajt, ezáltal gyepünk lassabban szárad ki.

Gyomlálás
Elkerülhetetlen, hogy időnként egy-egy gyomnövény befészkelje magát a gyepbe. Ezeket általában a rendszeres nyírás kiirtja, egy kétszikű növény sem bírja a tartós lombvesztést. Vannak azonban olyan gyomok, melyek vagy tőlevélrózsát képeznek, vagy hajtásaikkal kúsznak a talajon. Ezeket a fűnyíró nem tudja levágni, így kézzel kell kihúzkodni őket. A gyepben sok a karógyökerű gyom, ezeket késsel tudjuk a legkönnyebben kiszedni.

Öntözés
A fű és általában a növények locsolásakor a ritkán, de sokat elve érvényesüljön. A gyakori, de kevés vízzel való öntözés csak a talajfelszínt vizezi be, nem jut el a mélyebb rétegekbe. Ez azt "tanítja" a növénynek, hogy nem kell mélyre növeszteni a gyökereit, hiszen a talajfelszín közelében is megkapja azt a vízmennyiséget, amire szüksége van. Azonban egy aszályosabb időszakban ezt legtöbbször nagyon megsínylik a növények, mivel a talajfelszín pillanatok alatt kiszárad, és mélyre hatoló gyökerek híján a növény nem jut vízhez. Fű esetében ez általában a teljes pusztuláshoz vezet, mivel a fűfélék vékony szálakból álló bojtos gyökérzete nem tűri a tartós szárazságot. Tehát, időjárástól függően locsoljunk, akár naponta is, de mindig jól áztassuk el, majd hagyjuk kicsit kiszáradni, hogy a gyökerek lejjebb keressék a vizet.

Szegélyezés
A gyepet lehet szegélyezni kővel, fával, beton, fém vagy műanyag gyepszegéllyel, de akár hagyhatjuk is szegély nélkül. Ebben az esetben évente néhányszor végig kell menni a gyepszegélyek mentén egy szélezőásóval és újrahúzni a határokat. Ha szegélyezünk, a szegély soha ne álljon ki egy-két centiméternél jobban a földből, különben a széleken nem tudunk füvet nyírni.

Kapcsolódó cikkek