2024.6.25 | János,Pál

Kavicsmozaik készítés - tippek és trükkök

Közös alkotás a gyerekekkel vagy profi művészi munka: kavicsmozaikkal mindkettő lehetséges. Elrontani szinte képtelenség, a végeredmény pedig mindenképpen egyedi, akár egy ötéves első szárnypróbálgatásairól, akár egy képzett művész sokadik alkotásáról van szó. 

Kavicsmozaik burkolat elemekKavicsmozaik burkolat elemek

A kavicsmozaik legfontosabb hozzávalója természetesen maga a kavics. Vagyis akár több ezer kavics. Kell hozzá még finom szemcseméretű beton, egy forma vagy előkészített terület, ahová alkotunk és jó esetben egy rajz, amit kirakunk a kavicsokból. De most lássuk lépésenként. 

A hely: legelőször azt kell kitalálni, hogy hova és mekkora mozaikot szeretnénk 

Az elképzelés: ez tényleg egyéni ízlés dolga. A geometrikus mintáktól kezdve a bonyolult növény- vagy állatábrázolásokig minden lehetséges. Rajzolgassunk, vázolgassunk, vagy egyszerűen keressünk egy képet, mintát, ami tetszik. 

Kavicsok: természetesen a mozaik méretét a rendelkezésre álló kavicsok mennyisége is meghatározza. Kavicsokat gyűjthetünk folyóparton, de kertészetekben, szakáruházakban is lehet zsákos kiszerelésben kapni különböző színű dekorkavicsokat. A legelszántabbak pedig külföldről is rendelhetnek kifejezetten mozaikkészítők számára szelektált kavicsokat. Mozaikkészítésre a legjobbak a kerek vagy ovális, enyhén lapított darabok. 

Szín: a kavicsokat szín és/vagy méret szerint csoportosítsuk és vízzel tisztogassuk meg 

A módszer: Három módja van a kavicsmozaik készítésének. Mindhárom módszernek megvannak a maga előnyei, így mindenki kiválaszthatja, melyik áll az elképzeléseihez és lehetőseihez a legközelebb. 

 1. módszer: az előre elkészített formába betont töltünk és belenyomkodjuk a kavicsokat.Kavicsmozaik fakeretbenKavicsmozaik fakeretben

  A módszer előnye, hogy azonnal látjuk a munka végeredményét, és akár bent a lakásban is meg lehet csinálni. A forma lehet bármi: építhetünk egy fakeretet, melynek az aljára pl. OSB lapot erősítünk, de egy nagyobb, használaton kívüli vödör is megteszi, ha levágjuk a tetejét. Íves formát pedig műanyag gyepszegélyből vagy vékony rétegelt lemezből alakíthatunk ki. Arra kell figyelni, hogy a betonréteg legalább kétszer olyan vastag legyen, mint a kavicsok betonból kiálló része. Ez számokban azt jelenti, hogy átlagosan 4-5cm-es kavicsokkal dolgozva, melyeket legalább félig besüllyesztünk a cementbe, minimum 6-8cm vastag kész darabot kapjunk. Érdemes a keretet olyan magasra építeni, amilyen vastag mozaik-elemet szeretnénk, így könnyebb lesz a kavicsokat egy síkba helyezni. Ne töltsük tele betonnal a keretet, mert a kavicsok egy jó részét kiszorítják. Ha viszont túl kevés a beton, vékony lesz az elkészült elem, ami törékennyé teszi azt. A kavicsokat olyan szorosan tegyük egymás mellé, amennyire csak lehet, hogy azok érvényesüljenek, ne a hézagokat kitöltő beton. Ez mindhárom módszerre igaz. 

 2. módszer: a „fejjel lefele” módszernél a keretbe homokot töltünk, a kavicsokat ebben rendezzük el a láttatni kívánt felületükkel lefelé, majd betont töltünk rá.

  Kavicsmozaik elemek: a nagy művészek is így dolgoznakKavicsmozaik elemek: a nagy művészek is így dolgoznakA technika legnagyobb művészei ezzel a módszerrel dolgoznak még nagy felületű mozaikok esetében is. Az illesztéseket is pontosan megtervezik, ezáltal a kész mű darabokban bárhová szállítható. Egyik előnye, hogy a kavicsok tökéletesen egy síkba kerülnek, ami mind esztétikailag, mind a használat szempontjából lényeges. A másik előnye, hogy a beton utólag kerül rá, ami azt jelenti, hogy pontosan annyi fog csak a formába kerülni, amilyen vastagra szeretnénk a mozaikot készíteni. A forma aljába töltött homok a kavicsok helyben maradását segíti, a kész elem felszínéről a felesleg lesöpörhető. A homokba a mintát is belerajzolhatjuk ujjal vagy egy vékony bottal, ami megkönnyíti a kavicsok elhelyezését. Természetesen fontos, hogy a kavicsok érintsék a forma alját, mert csak így lesz tökéletesen sík a végeredmény. Az így elkészült mozaik aztán bárhol felhasználható, akár függőlegesen is felállítható. Tipp: ha autóval is használni fogjuk az adott burkolatot, jobb, ha minimum 8, de inkább 10cm vastagra készítjük (legalább 6, de inkább 8cm tömör betonréteg, melyből kissé kiállnak a kavicsok), mert különben a jármű súlya alatt könnyen megrepedhet. Az 1. és 2. módszerrel készült elemeket száradás után a hagyományos elemes burkolatokhoz hasonlóan lehet lefektetni.  

 3. módszer: a helyben készítés

  Ha egyből a végleges helyére szeretnénk a mozaikburkolatot tenni, először készítsünk sík Kavicsmozaik készítés helybenKavicsmozaik készítés helybenalapot a kívánt területen, mérjük le, és rajzoljuk le méretarányosan az ide tervezett mozaikot. Ha a burkolni kívánt terület nagyobb, mint amekkorát a szélekről elérünk, a fenti módszerek valamelyikével lépőköveket kell készíteni, melyek beleillenek az elképzelt mintába. Ezekről már a burkolat minden pontja elérhető lesz. Ha ez megvan, mindent (szín szerint válogatott kavicsokat, betont, szintezőt, rajzot stb) tegyünk a kezünk ügyébe. Nagy mintáknál különösen fontos, hogy elképzelésünk papíron színesben és méretarányosan meglegyen, és természetesen ugyanennyire fontos, hogy az előkészített terület is akkora legyen, mint amit a rajz ábrázol (méretarányosan), különben a minta könnyen elcsúszik. Kis szegmensenként dolgozzunk, mert hamar megköt a beton, ha pedig félbe kell hagyni a munkát, hagyjunk tiszta széleket. Legegyszerűbb deszkával lezárni az adott szakaszt/területet, hogy a beton ne folyjon ki, a deszkához pedig szorosan illesszük a kavicsokat, így a folytatásnál nem lesz hézag a régi és az új kavicsfelület között.  

Utolsó simítások 

 • drótkefével óvatosan megtisztogathatjuk a kavicsok felszínét, mikor félig megkötött a beton, vigyázva arra, hogy ki ne kaparjuk a kavicsok közül (1. és 3. módszer)

 • hasznos eszköz egy kb. 40x40cm-es, fogantyúval ellátott falap, melyet az elkészült, de még nem megkötött felületre helyezve ellenőrizhetjük, hogy a kavicsok egy síkban vannak-e (1. és 3. módszer)

 • meleg időben soha ne hagyjuk kiszáradni, többször locsoljuk meg a felületet mindhárom esetben, vagy borítsuk be műanyag fóliával. Ezzel elkerülhetjük a beton repedését.

További inspiráló képekért kérem tekintse meg a galériát is.

Kapcsolódó cikkek