2024.7.22 | Magdolna

Víz aktív kikapcsolódáshoz - biomedencék és fürdőtavak

Ki ne szeretne nyáron egy tiszta vízű, kellemesen meleg medencében lubickolni? De a vízminőség fenntartására használt klór és a vele járó klórszag sokakat elriaszt még egy olcsóbb felfújható medence felállításától is. A hagyományos kerti medencék mellett azonban egyre többet hallani az úgynevezett biomedencékről és fürdőtavakról, ahol a víz szűrését teljes egészében vegyszer nélkül oldják meg.

BiomedenceBiomedence


A biomedencék és fürdőtavak közti leglényegesebb különbség az, hogy míg a biomedencéknél elsősorban a fürdő/úszórész dominál, a fürdőtavaknál az úszórész integrálódik egy természetes megjelenésű tóba. A fürdőtavaknál a teljes vízfelület legalább egynegyedét egy úgynevezett aktív szűrőzóna foglalja el, mely növényekkel, és kisebb tavak esetén tótechnikával, biofilterrel a víz szűrését végzi. Biomedencék esetén a szűrőzóna aránya kisebb is lehet, ez azonban az esztétikai élményt csökkenti. Legalább 80m2-es vízfelületre van szükség ahhoz, hogy a növények önmagukban is megfelelő vízminőséget tudjanak fenntartani, de még a technikai elemekkel együtt is kisebb a fenntartási költsége a hagyományos medencékhez képest mind a biomedencéknek, mind a fürdőtavaknak. A természetes, vegyszermentes vízben való fürdőzés élménye pedig nem hasonlítható semmihez.

Biomedencék, természetes vízű medencék

Biomedence elkülönített szűrőzónávalBiomedence elkülönített szűrőzónávalA biomedencék és a természetes vízű medencék külsőre egy hagyományos medencéhez hasonlítanak. Szabályos, épített forma, akár csillogóan tiszta víz. A különbség a medencéhez kapcsolódó aktív szűrőzóna, melyben a biofilterben lévő mikroorganizmusok, a vízkeringető rendszer és természetes vízű medencék esetén a növények együttesen gondoskodnak a vegyszermentes víztisztításról. Ezek a medencék ugyanúgy elláthatók medencefedéssel, fűtéssel, világítással mint a hagyományos medencék, mindemellett a természetes, vegyszermentes, adott esetben gyakorlatilag élővizet élvezhetjük fürdés közben. Meglévő medencét is át lehet alakítani biomedencévé, mely gazdaságos megoldás, főleg, ha amúgy is időszerű a medence felújítása. A két medencetípus között az a különbség, hogy míg a biomedencék vize olyan kristálytiszta is lehet, mint a hagyományos Egy kis merülőmedence kis kertben is elférEgy kis merülőmedence kis kertben is elférmedencéké, addig a természetes vízű medencék vize inkább a tiszta tóvízre hasonlít.

Biomedencét, természetes vízű medencét akár már 20m2-től is lehet építeni úgy, hogy (megfelelő technikai létesítmények beépítésével) a fürdő/szűrőzóna aránya 80:20%, így a kis kertek tulajdonosainak sem kell lemondani a természetes vízben való fürdőzésről, egy merülőmedence vagy egy kis tavacskára hasonlító csobbanó még egész kis helyen is elférhet.

 

Fürdőtavak

A fürdőtó egy természetes megjelenésű tó fürdő/úszórésszelA fürdőtó egy természetes megjelenésű tó fürdő/úszórésszelA fürdőtó abban különbözik a biomedencétől, hogy a megjelenését tekintve egy természetes kialakítású tóra hasonlít, melyben sokkal nagyobb a növényekkel beültetett szűrőzóna aránya. Akár 20-25m2-től is építhető, azonban minél nagyobb, annál kevesebb gépészeti létesítményre van szükség a természetesen tiszta vízminőség fenntartásához. Kisebb tavak esetén általában épített betonfal választja el a fürdőrészt Fürdőtó télenFürdőtó télena növényes résztől, nagyobb tavaknál van hely a természetes átmenet kiképzésére is. Az egészen kicsi fürdőtó tulajdonképpen egy természetes vízű medence, melynek partját és a növényekkel beültetett szűrő zónát a természetes megjelenésre törekedve alakítják ki.

A fürdőtavak legnagyobb előnye a biomendecékhez képest, hogy egész évben esztétikai élményt, sőt kikapcsolódást nyújthatnak. A fürdőtavak vizét nem szabad leengedni, hiszen ezzel pont azt az egyensúlyt bontanánk meg, mely a megfelelő vízminőséget biztosítja. Így télen a befagyott tavon akár korcsolyázni is lehet, látványa pedig a meleg szobából is élvezhető.

Kapcsolódó cikkek