2024.6.25 | János,Pál

Növények a kertben I. rész

Kertünk legfőbb alkotóelemei a növények. Díszítenek, határolnak, árnyékolnak, esszük a termésüket, a levelüket, és még sorolhatnánk „jótetteiket”. Növényeinket hosszú távra választjuk, nem szabad hát elkapkodni a vásárlást. Az alábbi cikk ehhez a felelősségteljes döntéshez nyújt segítséget.

A különböző terek elkülönítését legkönnyebben növényekkel tudjuk megvalósítani. A katalógusok böngészése előtt azonban azt kell kitalálnunk, hogy hova mekkora, milyen típusú növény kerüljön. Itt általános szabályként azt lehet megfogalmazni, hogy az ágyások akkor a legszebbek, ha kialakításuk homorú, vagyis hátul vannak a magas növények, elől pedig az egyre alacsonyabbak. Így nő a térérzet és az egyes növények is teljes szépségükben látszanak. Kivételt képeznek ez alól a szoliter – önmagukban álló – cserjék, melyek úgy a legszebbek, ha legalább három irányból látszanak, nem takarja el őket más növény.

Fák
Az idős fák felbecsülhetetlen értéket képviselnek egy kertben, ezért nagyon kell rájuk vigyázni.  Gondos ápolással hosszú ideig díszíthetik kertünket, hűsítő árnyékukról nem is beszélve. Faültetésre azonban sokszor szükség lehet, legyen szó gyümölcsös telepítéséről vagy árnyékot adó díszfákról.
Kisebb kertben, ha a tulajdonos gyümölcsöst szeretne, egyértelmű, hogy a faállományt gyümölcsfák fogják kitenni. Nagyobb helyen el lehet különíteni a gyümölcsöst a díszkerttől. Mindkét esetben lényeges, hogy elég teret hagyjunk a fáknak a növekedésre, legalább 5-6m távolság legyen két fa között, de terebélyes fák esetén, mint a tölgy, gyertyán, hársfák, stb. ennél jóval nagyobb helyre is szükség lehet. Bár a gyümölcsöst szabályos elrendezésben szokás ültetni, kis kert esetében ettől eltekinthetünk, itt leginkább a kert szerkezete szabja meg a fák helyét. Díszfákból pénztárcánk vastagságának függvényében akár szinte kifejlett példányt is vásárolhatunk, de itt a növény árára rá kell számolni a szállítás és telepítés költségeit is, hiszen teherautó kell a szállításhoz és darus kocsi a beemeléshez. A koros fák ültetését érdemes szakemberre bízni.

Fenyőfélék
Külön tárgyaljuk a fenyőféléket, mert alkalmazásuk több körültekintést igényel. Igaz, hogy télen jól esik egy kis zöldet látni, de ha csak fenyők vannak a kertben, nyáron is pontosan ugyanúgy néz ki minden, a sok fenyőtől komor, temetőhangulatú lesz a kert. Érdemes tehát kijelölni a fenyők helyét – például az előkertben – és létrehozni egy olyan növényegyüttest színes lombú cserjék és fenyők összeültetésével, melyben az egyes növények kihangsúlyozzák egymás szépségét. Fenyők vásárlása esetén inkább konténeres növényt vegyünk, mint földlabdásat- A fenyők gyökere nagyon érzékeny, ami akár a faiskolában is sérülhet földlabdázáskor, ez pedig könnyen a növény pusztulásához vezethet. Ha át kell ültetni egy fenyőt, legyünk nagyon óvatosak. A fenyők gyökerei nem hatolnak mélyre, inkább a felszín közelében és elég nagy területen hálózzák be a talajt, de meg kell próbálnunk minél nagyobb földlabdával kiemelni, hogy véletlenül se sértsük meg őket.

Magas cserjék (1,5-3m)
Aközépmagas, magas cserjéket takarásra vagy szoliterként alkalmazzuk. A magasabbak a kerítés menti nyírott vagy nyíratlan sövények alkotói, az alacsonyabb (1,5-2m), szép formájú növények szoliterként megjelenhetnek a kert más pontjain is – kanyarulatok, két különálló terület határa –, ahol szépségük több irányból érvényesül. Szoliternek vagy takarásra (ha tudunk rá kicsit többet áldozni) vegyünk nagy méretű konténeres vagy földlabdás növényt. Megéri a ráfordítást, hiszen már egy-egy nagyobb példány is azonnal megváltoztatja a kert képét. Szoliter vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy a növény ne legyen féloldalas, hiszen több irányból is látni fogjuk. Csoportcserjék, sövénynövények esetén a kisebb, kevésbé szabályos egyedek is jók lehetnek.
Sövénynövényeket, elsősorban fagyalt és a csodasövényként ismert turkesztáni szilt a tavaszi ültetési időszakban szabadgyökérrel is lehet kapni, ami jóval olcsóbb, mint a konténeres növény. Konténerest viszont (megfelelő öntözéssel) az év bármely szakában telepíthetünk.

Kapcsolódó cikkek