2024.6.26 | János,Pál

Madarat a kertbe (teraszra, párkányra)

A madáretetőt télen szokás kihelyezni, hiszen akkor a madarak, főleg városi környezetben jóval kevesebb táplálékhoz jutnak természetes úton. A madárbarát kert jelentősége azonban egész évben megmutatkozik. És az is tehet valamit, akinek „csak” egy erkélye vagy ablakpárkánya van.

A madaraknak három alapvető dologra van szükségük: élelem, víz, valamint búvó- /fészkelőhely. Utóbbiakat megfelelő növényzet ültetésével, illetve odúk kihelyezésével biztosíthatjuk számukra. Az itatás egész éves feladatot jelent, élelmet azonban nem csak a madáretető feltöltésével adhatunk nekik. Ha sikerül a kertbe vonzani azokat az állatokat, illetve olyan növényeket ültetni, melyek nekik táplálékul szolgálnak, nagyon sokat tettünk szárnyas barátainkért. A madárbarát kert egyben lepke- és rovarbarát kertet is jelent, hiszen a hernyók és lárvák sok madárfaj elsődleges táplálékát jelentik.
A madarak jelenléte arra utal, hogy a környéken sokszínű az élővilág: változatos a növényzet és állatvilág kell ahhoz, hogy a madarak megtelepedjenek valahol. Ha tehát sikerül madarakat vonzani környezetünkbe, az azt jelenti, hogy visszaadtunk egy darabot a természetnek abból, ami az övé.

A madárbarát kert kialakítása
A madárbarát kert tulajdonképpen olyan, mintha nem nyúlt volna hozzá emberi kéz. Ha nem szeretnénk, hogy az egész kert egy vadonhoz hasonlítson, válasszuk ki egy félreeső szegletét, ahol megfelelő környezetet tudunk biztosítani a madaraknak. Ezen a helyen ne nyírjuk a sövényt és a gyepet, hagyjuk meg a lehullott leveleket. A sűrű fűben és avarban talajlakó élőlények telepszenek meg, melyek táplálékul szolgálhatnak, a madarak pedig a bozótosban el tudnak bújni. Itt nyugodtan heverhetnek korhadt fadarabok és az idős fákat sem kell tőből kivágni, ezek a korhadéklakók élőhelyei. Lehetőség szerint változatos növényzetet telepítsünk. Az örökzöldek sűrű lombja főleg télen búvóhelyként szolgál, a színes (akár egynyári) virágok pedig vonzák a rovarokat, pillangókat. A magasabb fákra ki lehet helyezni odúkat, etetőt, egy viszonylag napos, nyílt helyre pedig itatót tegyünk. A kertnek erről részéről zárjuk ki a kutyát, a cica nyakába pedig akasszunk csörgőt, hogy ne tudja észrevétlenül megközelíteni az épp odacsalogatott madarakat. Gyereknek, felnőttnek egyaránt izgalmas lehet a madarak megfigyelése. Ha van rá mód, olyan helyre tegyük a madárbarát kertrészt, ahol anélkül tudjuk megfigyelni a madarakat, hogy elriasztanánk őket.
Fontos
: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyeület (MME) szerint tavasszal az etetőket ki kell üríteni, mert ha a költési időszakban a cinegék magokkal etetik az egyébként rovarevő fiókáikat, azok megfulladnak a számukra emészthetetlen tápláléktól.

A madárbarát terasz
Városi környezetben is számos madárfaj megél. Etetésük, itatásuk fontos madárvédelmi feladat. Olyan helyre tegyük a teraszon az etetőt, itatót, ahol keveset tartózkodunk. Ablakpárkány esetén olyan ablakot válasszunk, melyet ritkábban nyitunk ki, így a madarak nagyobb biztonságban fogják érezni magukat. Növénytartóban is nevelhetünk vadszőlőt, mely futtatórácsra kapaszkodva olyan függőleges zöldfelületet alkot, ahol megbújhatnak a madarak. Hasonlóképpen tarthatunk bogyós gyümölcsöket, madárbirset, de kicsit nagyobb terasz esetén akár kisméretű fákat, például díszalmát is, melyekből télen-nyáron lakmározhatnak.

Madárbarát növényzet
Az MME számos honos fajt felsorol, melyek alkalmasak akár fészkelésre, akár tápláléknak. Összeszedtem azokat, melyek „többfunkciósak”, azaz egyszerre nyújtanak élelmet és búvóhelyet, vagy egész évben táplálékul szolgálnak, így ültetésükkel kis kertekben is madárbarát környezetet teremthetünk.

FákTűztövisTűztövis
gyertyán, juharfélék, vad és nemesített gyümölcsfák, díszalma-fajták

Örökzöldek
közönséges luc, erdei fenyő, tiszafa, közönséges boróka

Cserjék
fagyal, mogyoró, galagonya, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, húsos som, veresgyűrű som, tűztövis, orgona, kányabangita, kökény, fekete bodza, madárbirs fajták

A tűztövis például elsőrangú madárbarát növény. Sűrű, tövises, örökzöld lombja védett búvóhely, míg termései ősztől tavaszig táplálékul szolgálnak a madaraknak. 

A Magyar Madártani Egyesület javaslata
„A közelünkben élő madarak és más állatcsoportok faj- és egyedszám növelésének legfontosabb eszköze - pontosabban inkább alapfeltétele - a természetes élőhelyeket leginkább felidéző növényzet telepítése és megőrzése a gyepszinttől a "többemeletes" lombkorona szintig fákkal, bokrokkal, virágágyásokkal, sziklakerttel.
 

A gyepek megfelelőek a földigiliszták, csigák, és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigó, az énekes rigó és a vörösbegy kedvelt tápláléka. A biológiai sokféleséget rendkívüli mértékben növelik azok a nyíratlan gyepfoltok, ahol: a bogáncs, a gyermekláncfű és a többi "gaz" szabadon nőhet, remek élőhelyet kínálva számos állatnak. 

Ha sövényt telepítünk, használjunk olyan őshonos fajokat, mint a galagonya, magyal és a mogyoró! Ezek búvóhelyet és táplálékot is nyújtanak. Az őshonos fák, mint amilyen a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák, mint az alma, a körte, a fekete és fehér eper, a cseresznye és a meggy nemcsak mutatósak, de gyümölcseik embert és állatot egyaránt táplálnak. A bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért egy fajgazdag kert nagy választékot nyújt olyan növényekből is, mint amilyen: a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis, a borostyán és a madárbirs. A színpompás virágok vonzzák azokat a rovarokat, amiket viszont a poszáták, füzikék, cinegék fogyasztanak, míg a növények magjai a pintyféléknek jelentenek táplálékot.”
(http://mme.hu/napi-madarvedelem/a-madarbarat-kert-novenyei.html)

Forrás, bővebben: Magyar Madártani Egyesület (www.mme.hu)

Kapcsolódó cikkek