2024.6.26 | János,Pál

Burkolattípusok - szilárd burkolatok

Nem mindig egyszerű megtalálni a megfelelő burkolatot. Legyen a célnak megfelelően használható, stílusában, színében egyaránt illeszkedjen a kerthez és az épülethez és nem utolsó sorban tetszen a használóknak is. Elsőként a szilárd burkolatokról esik szó.
 
 
Kerámia lapok
Ahogy beltérre, úgy a szabadba is tehetünk kerámia vagy gres lapokat, ezeket elsősorban erkélyek, teraszok burkolására használják. Az aljzat mindig legyen teljesen sima felszínű, és legalább 2%-os lejtésű, hogy a csapadék elfolyjon róla. Nem csak a lapoknak, hanem a ragasztónak is fagyállónak kell lennie, és a burkolat kopásállóságát is vegyük figyelembe, hiszen a kültéri burkolat mindig jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint a beltériek.

Elemes beton térkő
Ebből van a legnagyobb választék. A legegyszerűbb, betonszürke térkőtől a már-már kőhatású műkő lapokig számtalan szín- és formavariáció létezik, ezáltal ez a csoport rendelkezik a legjobb ár-érték aránnyal. Utak, kocsibeállók burkolására alkalmas. A legtöbb gyártó nem csak burkolatot, hanem szegélyeket, támfal-elemeket is gyárt.

Tégla

Csak fagyálló, kifejezetten erre a célra való téglát vásároljunk. Bontott téglát csak abban az esetben használjunk, ha meggyőződtünk fagyállóságáról. Különféle rakásmódokkal lehet izgalmassá tenni, akár gyephézagosan is lerakható, de kombinálni is lehet más, természetes anyagokkal. Téglaburkolathoz téglaszegély való.

Terméskő
A legelterjedtebbek a mészkő, a homokkő, az andezit, a bazalt és a gránit, melyekből a fejtés helyétől függően számtalan színvariáció létezik. Ezekből a szabályos, vágott lapoktól kezve a kockakövön keresztül a szabálytalan kövekig mindent megtalálunk. Bazaltből főként kockaköveket készítenek, melyhez akár bontott anyagként, kedvezőbb áron is hozzájuthatunk, de a kőkereskedésekben az említetteken kívül a palától a kvarcitig számtalan kőféléből választhatunk. A természetes kőből készült termékek ára igen borsos, cserébe viszont időtálló, patinásodó burkolatot kapunk. További előnyük, hogy belőlük szilárd és szórt burkolat, sőt támfal is építhető, így egységes anyaghasználattal tudjuk kertünk minden részét kialakítani. 

Fa (deszka, farönk, fakocka)
Deszkaburkolatot leginkább teraszokon, tó mellett, farönköt, fakockát pedig rusztikus hatású utak, pihenők burkolására használunk. Mindig kültérre való fát válasszunk. A legjobbak (és legdrágábbak) erre a célra a trópusi fafajták, hazai, jóval olcsóbb és majdnem olyan tartós az akác, melyből rönk és kockaburkolat is kapható. A legtöbb fatelepen találunk kezelt (telített) fűrészárut, melyből minden kültéri faépítményt el lehet készíteni. Jellegzetes zöld színét hamar elveszíti, de a legjobb a környezetéhez illő színűre festeni vagy pácolni, és az időjárás viszontagságai ellen is kezelni.

Gumiburkolat

Főként játszószerek alatt használatos, de utak burkolására is alkalmas a gumitégla és a gumi lapburkolat. Puha, rugalmas felülete tompítja az ütést és hangtalanul lehet közlekedni rajta. Hátránya, hogy napon borzasztóan felforrósodik, a lapburkolat, ha rosszul ragasztják le, idővel teknősödik is (felkunkorodnak a szélek), ráadásul minden esetben betonra kell ragasztani.
 

Öntött burkolatok (beton, aszfalt, öntött gumi)
Nem épp házikertbe valók, az aszfalt ráadásul veszélyes hulladéknak is számít, ha később esetleg mégis fel akarnánk szedni. Betonból készülhet kocsibeálló, járda, az öntött gumit pedig leginkább sportpályákra használják.

Még több képért tekintse meg a képgalériát!

Kapcsolódó cikkek