2024.6.26 | János,Pál

A talajtakarás szerepe a kertben - talajtakarók

Egy kertben mindig akad tennivaló. Van, amit sűrűbben, és van, amit ritkábban kell elvégezni. Egy biztos: a gyomlálás és az öntözés a leggyakrabban végzendő tevékenységek közé tartozik.

A növények közti csupasz talaj, amellett, hogy nem szép, rengeteg munkát ad a gazdának. Nem elég, hogy pillanatok alatt kiszárad, felmelegszik, a gyomok is makacsul törnek elő belőle. A jó talajtakaró – legyen az növény vagy élettelen anyag – mindhárom problémára megoldást jelent. 

 

Talajtakarás növényekkel

A kis meténg (Vinca minor) az egyik legjobb árnyéki gyeppótlóA kis meténg (Vinca minor) az egyik legjobb árnyéki gyeppótlóAz a növény jó talajtakaró, mely hajtásaival olyan sűrű szőnyeget képez a talajon, hogy alatta nem tudnak megtelepedni a gyomnövények. Ezek a növények többnyire a talajon kúszók, vagy maximum 30-50cm magasak, lehetnek lombhullatók, vagy örökzöldek, és rendszerint gyorsan nőnek. Olyan helyeken érdemes használni őket, ahol nem tudunk, vagy nem akarunk gyepet telepíteni (például fák alatt, rézsűkön), illetve ahol a nagyobb cserjék alatt viszonylag nagy üres területek maradtak. Képgaléria

 

Talajtakarás egyéb természetes anyagokkal

Ha nem akarunk növényeket telepíteni, egyéb anyagokkal is megoldhatjuk a talajtakarást. A A talajt akár színezett faaprítékkal is takarhatjukA talajt akár színezett faaprítékkal is takarhatjukmulcsozás (faapríték vagy kéregörlemény) természetes hatást kelt, azonban évről évre pótolni kell, mert lebomlik. Frissen telepített ágyásoknál ideális megoldás, mert mire a növények elérik végleges méretüket és lombjuk összeér, addigra a mulcs is komposztálódik. Előnye, hogy ezáltal tápanyagot is szolgáltat a növényeknek. Manapság színezett változatokat is kapni a kertészetekben.

Vízparti hangulatot kölcsönöz a kertrésznek, ha mosott folyami kaviccsal töltjük föl az ágyást. Ilyenkor érdemes a növényeket is ehhez igazítani. Ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően választhatunk azonban gránitőrleményt vagy egyéb kőzúzalékot is, sziklakertben például ez a legjobb megoldás.

 

A kaviccsal, mulccsal takart felületek lassabban melegszenek fel és kevésbé száradnak ki, így jóval kevesebb vizet igényelnek. Fontos azonban megemlíteni hogy az ilyen talajtakarás sem nyújt száz százalékos védelmet a gyomok ellen. A bomló mulcs komposztot képez, a kavicsfelületek pedig a szél által lassan telítődnek apró talajszemcsékkel és a hulló levelek, növényi maradványok is lebomlanak, melyben az igénytelen gyomok gyökerei meg tudnak kapaszkodni. Ezeket időről időre ki kell húzni, de korántsem jelentenek annyi vesződséget, mint a csupasz talaj.

 

Fóliázás

Elsősorban veteményes kert, használaton kívüli kertterület gyommentesen tartására alkalmas, nem túl esztétikus megoldás. A fekete fólia alatt a kelő gyomok nem jutnak fényhez, így hamar elpusztulnak. Veteményesben, gyümölcsösben többszörösen is hasznos: az ágyásra terített fóliába lyukakat vágnak, ebbe ültetik a palántákat – epret, salátát, káposztát, zellert, stb – így esőben vagy locsoláskor nem verődik fel a föld a növényekre.

 

Talajtakarás a teraszon

Végül, de nem utolsósorban fordítsunk figyelmet a balkonládák és kaspók talajtakarására is. A balkonnövények a forró nyári időszakban akár naponta többször is igénylik a vizet, mivel földjük pillanatok alatt kiszárad. Ha a felszíni párologtatást talajtakarással megakadályozzuk, jóval kevesebb vízzel is beérik. Balkonládák esetében a legjobb anyagok a faőrlemény vagy a nagyobb szemű kavics. Az előbbit ugyanis nyár végén a földdel együtt nyugodtan komposztálhatjuk, utóbbit pedig könnyen le lehet szedegetni a talaj tetejéről. Az apró szemű kavics vagy kőzúzalék nem feltétlenül jó megoldás.

Kapcsolódó cikkek