2024.6.25 | János,Pál

Sziklakert típusok - sziklakert építése különböző adottságú kertekbe

Sziklakertet nem csak egyféleképpen lehet építeni. Sőt, nem is való mindenhova a leginkább ismert rézsűs-lejtős kialakítás. De ezen kívül még jó pár elrendezés közül választhatunk.

1. Sziklás lejtő

A klasszikus sziklakerti forma. Csak jelentős – legalább 1méter – szintkülönbség esetén lehet létrehozni, például egy rézsű helyén. Helytől függően kétféle lehet a kialakítása:

  • egyenletes lejtésű: kis rézsű esetén ajánlott
  • teraszos: nagyobb helyeken érdemes teraszolni a rézsűt, így a kapott vízszintes területeken nagyobb növények is elhelyezhetők, vagy pedig a kerten áthaladó sétaút helye lehet.

2. Kőkibúvás

Sík terület sziklakert típusa. Ebben az esetben úgy kell elhelyezni a köveket, hogy azok úgy tűnjenek, mintha egy nagy sziklatömb fordult volna ki a talajból, de imitálhatunk fennsíkokra jellemző lekopott sziklafelszínt is.

 

3. Mértani sziklakert

Ezt a típust nem is sziklakertnek, hanem inkább kőből készült növényágyásnak nevezném. Ettől függetlenül tökéletesen alkalmas sziklakerti növények nevelésére akár lejtőn, akár sík terepen, és sok esetben jobban is illik az épített környezetbe, mint bármilyen „természetes” forma.

4. Teknőkert, dézsa

Ha csak egy talpalattnyi helyünk van, egy nagyobb tálba, vájúba, dézsába is készíthetünk mini sziklakertet

5. Magányos, nagy méretű kövek

Nem sziklakert, hiszen itt elsősorban a kövek, és nem a növények dominálnak. Lehet köréjük növényeket telepíteni, de inkább szobor szerepét töltik be a kertben. Tehetjük őket egyedül vagy csoportosan, de mindig páratlan számú követ használjunk.

A fent említetteken kívül még jó pár, a természetben látható formát megvalósíthatunk a kertünkben a sziklás fennsíktól a szurdokvölgyig, de ezek mérete és anyagigénye legtöbbször meghaladja egy házikert kapacitását.

Kapcsolódó cikkek