2024.7.22 | Lenke

Sziklakert építése - első lépések

A sziklakert különleges része a kertnek, a klasszikus sziklakert tulajdonképpen a természetben megtalálható sziklás, hegyvidéki élőhelyek modellezése. Tehát NEM kupacba hordott, vagy rézsűn szétszórt sziklák közé beültetett növények összessége. Egy jól megépített sziklakert hosszú évekig, akár évtizedekig díszítheti kertünket.

 
Miért építsünk sziklakertet?

Sziklakertet két okból építhetünk. Egyrészt azért, mert szeretnénk, ha kertünkben lennének sziklakerti környezetet igénylő növények. Másrészt azért, mert olyan terepviszonyok uralkodnak a kertben, melyhez  - támfal híján – nélkülözhetetlen a nagyobb sziklák szerepe, és ezek megjelenését szeretnénk esztétikusabbá tenni.
 
Hova építsünk sziklakertet?

Ha egyéb tényezők nem befolyásolják, a sziklakert helye ideálisan egy délre, délkeletre néző, napos lejtő, vagy lejtő híján a kert legnaposabb része. Ilyen helyre telepíthetjük a legtöbb, sziklakerti növényként ismert fajt. Természetesen kevésbé napos, vagy akár árnyékos helyen  is ki lehet alakítani sziklakertet, csak ekkor a növények összeválogatása több odafigyelést igényel.
A sziklakert ne kerüljön fagyzugos, belvizes területre, hiszen lényege éppen a napos, meleg, száraz környezet. A jó vízáteresztő talaj elengedhetetlen.
Élethű, nem mesterkélt sziklakertet igazából csak ott érdemes csinálni, ahol egyébként sem tájidegen a kő, hiszen a sziklakerti növényekként ismert fajok nagy része sziklás, törmelékes hegyvidéki környezetből származik. A kövek és növények együttesét azonban számtalan más módon is becsempészhetjük a kertbe anélkül, hogy természetellenesnek hatna.
 
Mikor építsünk sziklakertet?

Nincs általános szabály erre vonatkozólag, de az biztos, hogy a sziklakert építése több lépcsős feladat. Jó lehet, ha a felépítést nyár végén, ősz elején végezzük, mivel így a tél beálltáig a kelő gyomokat el tudjuk távolítani. A téli csapadékos időszakban a kövek kicsit megsüllyednek, beállnak végleges helyükre, tavasszal pedig lehet ültetni. Ugyanez a helyzet a tavasz eleji építéssel. Így nyáron még gyomlálhatunk, ha muszáj, miközben a kövek megtalálják helyüket, és az őszi ültetési időszakban jöhet a telepítés.
 
Miből építsük a sziklakertet?
 
A legfontosabb, hogy mindig egyfajta kőből építsük meg a sziklakertet.
Olyan követ használjunk, ami fellelhető a környező természetben. Ha nem jellemző a kő a környékre, akkor az épülettel harmonizáló fajtát válasszunk.
Változatos méretű köveket használjunk. A nagyobbakat építésre, az apró, zúzott követ talajtakarásra.
Folyami kavicsból, gömbölyű kövekből ne építsünk sziklakertet. A kavicskert kizárólag sík vagy enyhe lejtésű terepre való és más igényei vannak, mint a klasszikus sziklakertnek.
Laza, vízáteresztő (homokos, tömelékes) földkeveréket használjunk.
Kapcsolódó cikkek