2024.6.25 | János,Pál

Második esély – kiszáradt fák új élete

Egy kertben nem ritka, hogy egy fa vagy bokor kiszárad, vagy koros fákról kell száraz, vagy útban lévő ágakat eltávolítani. A fiatal fák esetében előfordulhat, hogy nem erednek meg, de az elmúlt aszályos éveknek sok tuja is áldozatául esett.

Ezek a kivágott, levágott fák általában a kályhában Ágasfa: nem csak agyagedényeknekÁgasfa: nem csak agyagedényeknekvagy az aprítógépben végzik és hasznosulnak újra talajtakaróként, komposztként vagy fűtőanyagként. De egy kiszáradt fát, faágat vagy bokrot máshogy is újra lehet hasznosítani, gondoljunk csak a vidéki kertek ágasfáira. Íme egy kis csokorra való ötlet arra, hogy mit is kezdhetünk egy-egy sajnálatos módon elpusztult, vagy szükségből kivágott példánnyal.

Ágasfa – a klasszikus

Az ágasfa nem hiányozhatott egy falusi kertből sem. Nem tudom, jelentett-e valamit, vagy pusztán funkcionális vagy esztétikai szerepe volt, de az biztos, hogy sajátos és egyedi díszítőértéket képviselt, és manapság is sok kertben jelen van.

 

Növényfuttató

Egy kiszáradt tuja vagy egyéb örökzöld akár az eredeti helyén maradva is kiváló kúszónövények futtatására, de sekély gyökérzete miatt át is lehet tenni egy megfelelőbb helyre.

Egy tuja új életeEgy tuja új élete

 

Nem ritka, hogy egy egész sövény pusztul ki szinte egyik napról a másikra, helyén pedig marad a nagy semmi, ami nagyon hátrányosan befolyásolja a kert képét (mint ahogyan az is, ha az elszáradt növények ott maradnak). Egy új sövény telepítése nem olcsó mulatság, ráadásul újra ki kell várni azt a jó pár évet, míg megint eléri a kívánt magasságot. Akár átmeneti, akár végleges megoldásként jó ötlet, ha a fákat lecsupaszítjuk, és a tövükbe gyorsan kúszó növényeket telepítünk, melyek hamarosan ismét jótékonyan takarnak. Rövidtávra válasszunk egynyári kúszónövényeket, mint a milyen a hajnalka vagy a díszbab. Hosszú távra jöhet a trombitafolyondár és a lilaakác: ezeknek az a nagy előnye, hogy idővel a száruk eléggé megvastagszik ahhoz, hogy ne legyenek a támasztékra utalva, mivel a kiszáradt fák előbb-utóbb gyengülnek, korhadnak.

 

Mászóka

Valószínűtlen, MászókaMászókahogy valakinek egy ekkora fa magától dőljönEgyensúlyozóEgyensúlyozó ki a kertjében, de ha mégis, nem kell azonnal tűzifává aprítani. Ha az ágakat elég hosszúra hagyjuk, tökéletes (vízszintes) mászóka válik belőle annak a veszélye nélkül, hogy a gyerekek a kiálló ágakra felakadnának. Az ág nélküli, földre fektetett fatörzs is remek egyensúlyozó játék.

 

 

Fejjel lefelé

A gyökerek sokszor izgalmasabbakA gyökerek sokszor izgalmasabbakA gyökerek gyakran érdekesebbek, mint a föld feletti részek. Ezekből izgalmas dekoráció válhat akár csupaszon, akár úgy, hogy díszeket aggatunk rájuk.

A növények gyökérzete kusza szövedéket alkot. Távolítsuk el a vékony szálakat, hogy a szép vonalú, vastagabb gyökerek érvényesülhessenek.

 

 

Szobainas

Egy kisebb fából fogas is készülhet, ha hagyunk rajta olyan ágakat, SzobainasSzobainaságcsonkokat, melyekre felakaszthatjuk a ruhákat. Ahhoz, hogy megálljon, talán a legjobb megoldás egy egyszerű fenyőfatalp, de ennél bonyolultabb változatokkal is lehet próbálkozni. A lakásba kerülő fákat alaposan tisztogassuk meg drótkefével és mossuk le ecetes vízzel, főleg, ha ruhákkal fog érintkezni, a kéreg alatt megbúvó apró tetvek és egyéb élőlények ugyanis akár bőrkiütéseket is okozhatnak.

 

Segítség a veteményben

Egy kiszáradt facsemetének a zöldségeskertben is hasznát vehetjük, kiváltképp a szerteágazó hajtású koktélparadicsom-fajták mellett. Fejjel lefelé a földbe állítva pedig futóbabnak nyújthat támasztékot.

 

Végezetül: nem mind halott, ami annak tűnik

A növények hihetetlenül szívósak. Még akkor is lehet bennük élet, amikor minden jel arra mutat, hogy elpusztultak. Erről a rendkívüli megújuló képességről tesz tanúbizonyságot például ez a fűzfa, mely élettelennek tűnő tönkjéből hajtott ki. A korhadó maradvány pedig virágtartóként kelt új életre.Megújult fűzfaMegújult fűzfa

Kapcsolódó cikkek