2024.5.19 | Ivó,Milán

Gránátalma a kertben

Bár a gránátalma gyógyhatása az évszázadok során nem mindig bírt egyforma jelentőséggel, mint dísznövény folyamatosan jelen volt a különböző kultúrákban. Ez nem meglepő, hiszen valóban egy fenséges megjelenésű növényről van szó.

Lombhullató cserje, vagy kis fa fényes, bőrnemű levelekkel. 2-3m magasra nő meg, de törpe, 60-80cm magas változata is létezik, utóbbi termése nem ehető. Virága lehet egyszerű vagy telt, sárgás vagy narancsos piros. Csak az egyszerű virágok termékenyülnek meg, a telt virágúak viszont a látványukkal, az akár 8cm átmérőjű, szegfűszerű virágaikkal kárpótolnak az „elvesztett” gyümölcsért.

Akár termő, akár dísz gránátalmát vásárolunk, teljesen napos, észak felől védett helyre tegyük. Nem vízigényes, bírja a forró, száraz körülményeket is. Bár sovány talajon is megél, a humuszban gazdag, jó szerkezetű talaj az ideális számára, ilyen helyen kártevők ritkán károsítják. A fiatal egyedek kemény télen hajlamosak a visszafagyásra, ezért takarjuk avarral, száraz szalmával.

A gránátalma könnyen szaporítható. Magról is nevelhető de a legjobb eredményt gyökeres tősarjak leválasztásával vagy tavaszi dugványozással lehet elérni. Az egy-két éves fás részek is jól gyökeresednek. A tősarjakat ősszel válasszuk le, a gyökeres dugványokat is ősszel ültessük végleges helyre. Akár szabad földbe, akár edénybe kerülnek, jó szerkezetű, humuszos komposztföldet hsználjunk. A dugványok akár már a következő évben virágozhatnak.

Júliustól őszig nyílnak virágai, de mivel hosszú tenyészidejű, a július után termékenyülő virágokból itthon már nem érik be a termés. Késő ősszel érik, melyhez a hazai hosszú ősz általában elegendő.

Szüretelésnél éles késsel vágjuk le a gyümölcsöket. A fényes, kemény hejú darabok a jók, ha puha, a gyümölcs túlérett. Erre a vásárlásnál is érdemes figyelni.

Hideg helyen akár hónapokig is tárolható anélkül, hogy értékes tulajdonságait elvesztené. A fagypont körüli hőmérséklet az ideális számára.

Frissen fogyasszuk. Levét a magokat körülvevő áttetsző, pirosas magköpenyből citromfacsaróval is kinyerhetjük, de mivel a magok is ehetők és egészségesek, legjobb kikanalazni vagy kiütögetni őket belőle, és magában, vagy salátába, joghurtba keverve megenni.

Terebess.hu, Bálint gazda honlapja

Kapcsolódó cikkek