2024.6.25 | János,Pál

Miért szeretjük a szilvát?

A szilva igazi magyar gyümölcs. Sokan fogyasztjuk rendszeresen valamilyen formában - nyersen, lekvárnak, aszalva vagy pálinkának -, sokoldalúsága miatt egész évben terítéken lehet.

A szilva a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Prunus nemzetségbe és azon belül a Prunus alnemzetségbe tartozó fajok összessége. Csonthéjas gyümölcsök közé soroljuk.

Magyarországon a szilva szezonja júliustól októberig tart. Fogyaszthatjuk nyersen, salátában. Alkalmas befőzésre, lekvárnak. A szilvapálinka is igen népszerű hazánkban. Valamint nagyon kedvelt téli csemege az aszalt szilva, ami kiváló vitamin-, ásványi anyag- és élelmirost forrás.

Hagyományosan a szilvalekvárt készíthetjük cukor és tartósítószer nélkül. Az érett szilvákat megmossuk üstbe vagy fazékba tesszük, és lassú tűzön főzzük, amíg sűrű, sötét és illatos lekvárt nem kapunk. Ez egy igen hosszadalmas folyamat, de megéri, hiszen egy nagyon finom és hozzáadott anyagoktól mentes lekvárt kapunk.  Hagyományosan szilkének nevezett agyagedényben tárolták.

A szilva átlagosan 52 kcal energiát tartalmaz 100 grammonként. Szorbitot (cukoralkohol) tartalmaz, ami enyhe hashajtó hatású. Magas élelmi rost tartalma és szorbit tartalma együttesen teszi lehetővé székrekedés elleni felhasználását.

Antioxidáns tartalma fokozza az immunrendszer ellenálló képességét, szív- és érrendszeri védőhatása van és ismert még vízhajtó hatása is. Ezen kívül étvágyfokozó, és magas víztartalma miatt szomjoltó is.

Kapcsolódó cikkek