2019.6.20 | Alajos,Leila

Tojáshéj és kávézacc II.

A kertben sem a komposzt az egyetlen hely, ahol bizonyos maradékokat felhasználhatunk. Némelyik pedig szépségápolásra is alkalmas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szobanövények ápolása
A kávézacc a benne található számos ásványi anyagnak köszönhetően növénytápszerként is megállja a helyét. Alkalmanként szórjunk a szobanövények földjére belőle, vagy áztassuk az öntözővízbe. Ugyanezt tehetjük a használt (fekete- vagy zöld-) teafűvel is. Szobanövényeink többsége savas talajt kedvel, így mind a zacc, mind a teafű előnyükre válik.

Sör és víz egyenlő arányú keverékével a leveleket tisztíthatjuk meg a portól és egyéb szennyeződésektől. Szép fényesek lesznek. A maradékot pedig nyugodtan öntsük a locsolóvízhez. Magas ásványi anyag és vitamin-tartalmának örülni fognak növényeink.

Tápanyag a kertben
Zaccból és teafűből a savas, tojáshéjból pedig a meszes talajt kedvelő növények számára készíthetünk tápoldatot, de egyszerűen ki is szórhatjuk alájuk.

Zöldségnövényeink többsége gyengén lúgos (meszes) talajon fejlődik a legjobban, így a tojáshéjpor, de a porrá tört halszálkák is jó szolgálatot tesznek a veteményben. Tojáshéj-porral haszonnövényeink kalciumtartalmát is növelhetjük.

A sárgarépa apró magjait kávézaccal keverve könnyebb egyenletesen kiszórni, a zacc ráadásul távoltartja a gyökérrágó kártevőket is, továbbá táplálja is a kelő növénykéket.

A banánhéj magas káliumtartalma miatt főleg az érés kezdetén hasznos számos zöldségnek és gyümölcsnek, többek között a termések cukortartalma és eltarthatósága szempontjából.

A zacc az agyagos talajok szerkezetének javítására, lazítására is alkalmas, mivel nem engedi összetapadni a talajszemcséket.

Természetesen a többi nyershulladékkal együtt a komposztra is tehetjük őket, ahol a giliszták értékes humusszá alakítják át, ezzel szintén javíthatjuk kertünk talaját. E tápanyagok legnagyobb előnye (azon túl, hogy ingyen vannak), hogy természetes, felvehető formában tartalmazzák azokat az értékes ásványi anyagokat (nitrogén, foszfor, kálium), melyekre növényeinknek szüksége van.

Kártevők elriasztása
A csigák távol tartására szórjunk tojáshéj darabokat az ágyásba: az éles törmeléken nem tudnak átmászni. Kávézaccal pedig oda lehet csalogatni, majd összeszedni és kitelepíteni őket.

A csigák a sört is kedvelik. Állítsunk félbevágott műanyag flakont a talajba úgy, hogy csak 1-2cm-re álljon ki a földből, és öntsünk az aljára egy kis sört. A csigák belemásznak, és jöhet ismét a kitelepítés. A lótücsköket is begyűjthetjük hasonló módon.

A cicák ki nem állhatják a kávé szagát, így ha az ágyásra kávézaccot szórunk, messze elkerülik. Állítólag narancshéjjal keverve még hatásosabb. A hangyák sem szeretik, szórjunk a bolyba zaccot, és hamarosan odébbállnak.

Egyes elméletek szerint bolhairtásra is alkalmas a kávézacc, csak be kell vele dörzsölni az állat bundáját és a bolhák elmenekülnek.

Bőrápolás, hajápolás
Kávézaccot bőrradírként is hasznosíthatjuk. Csak dörzsöljük át kevés zaccal az adott testrészt, majd öblítsük le. Hajmosásnál a fejbőrt is át lehet dörzsölni vele, szép fényes lesz tőle a haj. Koffeintartalmánál fogva segíti a méreganyagok kiválasztódását a bőrből, így narancsbőr ellen is hatásos. Olivaolajjal keverve a kezeket puhává varázsolja. Vigyázat: a kirepedezett bőrt elszínezheti!

Zsíros bőrre tegyünk pakolást porított tojáshéjból és tojásfehérjéből. Allergiás bőrtünetek, irritáció ellen pedig hatásos az ecetbe áztatott tojáshéj.

A sör a benne lévő ásványi anyagoknak, vitaminoknak és antioxidánsoknak köszönhetően a bőrnek és a hajnak egyaránt jót tesz.

Kalciumpótlás
A porrá tört tojáshéj kiváló extra kalciumforrás akár kismamáknak, akár változó korban lévő hölgyeknek, de csontot nem fogyasztó kutyák számára is. Az alaposan kimosott tojáshéjakat forró sütőben süssük egy órán át, hogy az összes rajta és benne található baktérium elpusztuljon, majd törjük porrá. Egy átlagos tojás héjából nagyjából egy teáskanál por lesz, mely kb 2000mg kalciumot tartalmaz. (http://drotoskonyha.wordpress.com/tag/kalcium-potlas/)

Kapcsolódó cikkek