2019.6.20 | Alajos,Leila

Bodzás finomságok

Házi bodzaszörp és bodzalekvár, vagy akár bodzapezsgő. Meg is vásárolhatjuk őket. De elkészítésük pofonegyszerű, a hozzávalókat pedig akár egy kirándulás alkalmával is begyűjthetjük. Miért ne készítenénk inkább házilag?
 
Bodzapezsgő
Nevével ellentétben nem alkoholos italról van szó, csak a buborékok miatt hívják pezsgőnek.
Hozzávalók:
8 virágtányér
10 liter forrásban lévő víz
1 kg cukor
2 evőkanál fehérbor-ecet
2 citrom felkarikázva
 
Tegyük a virágokat, a cukrot, az ecetet és a citromot egy nagy lábasba és öntsük fel a forrásban lévő vízzel. Kevergessük, míg a cukor fel nem olvad. Fedjük le és hagyjuk állni 1 napig. Szűrjük le és töltsük tiszta borosüvegekbe. Zárjuk le parafadugóval és hagyjuk állni 2-3 hétig száraz, hűvös, sötét helyen.

Bodzavirág szörp
Ha télire akarunk elrakni, akkor érdemes 1 liter vízhez 1 kg cukrot számolni, ebbe tehetünk citrompótlót, illetve jól megmosott - esetleg bio - citromot karikázzunk bele. Igazából ennek a mennyiségét nehéz megmondani, én kóstolgatni szoktam, és íz alapján döntök. Ha szeretjük, hogy színes a szörp, akkor egy kevés cukrot karamellizáljunk, és öntsük a vízbe, de ez elhagyható. Literenként 4-5 db tenyérnyi virágzatot tegyünk a vízbe, és addig áztassuk, amíg az összes cukor fel nem olvad. 1-2 nap után leszűrjük, és alaposan megtisztított üvegekbe töltjük. Ha ilyen sűrű szörpöt készítünk nem szükséges a tartósítószer.

Bodzás limonádé
Készítsünk egy limonádét ízlés szerint, és áztassunk bele 1-2 db tenyérnyi virágzatot. Hűtőben hagyjuk ázni pár órát.

Bodzabogyó szörp
Lebogyózzuk, majd hideg vízben lemossuk a szemeket. 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot adunk, főzzük, amíg szétesik, majd sűrű szitán átpasszírozzuk. Üvegekbe töltjük, száraz dunsztban vagy fejreállítva hagyjuk kihűlni.

Bodzabogyó lekvár
Leszedjük a bogyókat a szárról, a hibásakat és az éretleneket kiválogatjuk. 1 kg gyümölcshöz adunk 0,5 kg cukrot, és így főzzük, amíg besűrűsödik. Adhatunk hozzá más gyümölcsöt is például almát. A cukor mennyiségét csökkenthetjük vagy növelhetjük ízlés szerint. Üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban (vagy fejreállítva) hűtjük.
Kapcsolódó cikkek