2024.5.19 | Ivó,Milán

Afrikai kúszóka

Az afrikai kúszóka, latin nevén Rhoicissus rhomboidea igen hálás növény. Jól tűri a fényszegény, szobai körülményeket, és ha az egyébként szerény igényeit kielégítjük, hatalmas levéltömeggel hálálja meg a gondoskodást.


 


Megjelenés A Dél-Afrikából származó kúszónövény hármasan összetett levelei fényeszöldek, fiatal korukban ezüstösen szőrösek. Erős, ritkán elágazó hajtásai támasztékra futtathatók, de függőkosárból lecsüngve is nagyon mutatósak.
Fényigény A szűrt fényt szereti, a közvetlen napsütést nem bírja. A 20 fok körüli hőmérséklet az ideális számára, télen le legyen 10-13 foknál hűvösebb helyen.

Öntözés Locsolni mértékkel kell, legjobb erre a célra a szobahőmérsékletű esővíz, ennek híján az állott víz. Földje soha ne száradjon ki teljesen, de a pangó vizet rosszul tűri. Télen kevés vizet kíván. Kedveli a magas páratartalmat, melyet biztosíthatjuk számára, ha vízzel töltött, kavicsos tálcára állítjuk, vagy időnként permetezzük, megfürösztjük.

Szaporítás Vízben könnyen gyökeret ereszt, de laza földkeverékbe közvetlenül is dugványozható. Gyökereztetése tavasszal, nyáron a legsikeresebb. Átültetni is tavasszal kell, szintén laza, tőzeges földkeverékbe.

Kártevők Száraz környezetben lisztharmat és takácskatkák lephetik el, a levélcsúcsok pedig száradnak, ezért fontos, hogy környezetében megfelelő legyen a páratartalom. A túlöntözést rothadás, fonnyadás, az erős napsütést pedig foltos levelek és levélhullás jelzi. 

Kapcsolódó cikkek