2024.5.19 | Ivó,Milán

Óra gyerekeknek

2-3 éves csemetéd bajban van az idő fogalmával? És te is bajban vagy, mert nem tudod elérni, hogy „időben” hagyja abba a játékot vagy menjen fürödni? Nem csoda, az ekkora gyerekek nincsenek tisztában az idővel, a „mindjárt”, a „két óra múlva” vagy a „jövő héten” mind ugyanazt jelentik számukra. De a közeljövőt segíthetünk neki megérteni, ami saját magunk számára is könnyebbé teszi az életet. A megoldás: óra állatfigurákkal.

MeseóraMeseóra

Meseóra
Ezen az órán a számok helyett és a mutatókon állatfigurák vannak: a béka gyorsan ugrál körbe-körbe, a kígyó kúszik, a teknős pedig lassan cammog egyik állattól a másikig. Így a számok ismerete vagy a pontos idő meghatározása nélkül magyarázhatjuk el neki, hogy mi mikor fog történni vagy mit meddig csinálhat. Például mikor a teknős a macival, a kígyó pedig a bagollyal találkozik, akkor kell lefeküdni, vagy addig játszhat, míg a kígyó elkúszik a zsiráfig.
A számokat bármi helyettesítheti, ami érdekli a gyerkőcöt: járművek, gyümölcsök, mesealakok. Később, 4-5-6 éves korban ki lehet egészíteni számokkal is, így nem lesz gond az igazi óra megtanulása sem.

Elkészítés

Vegyünk egy egyszerű, nagyobb, számlapos órát. A képen egy kb 30x30cm-es, üveglapos óra látható, melyen számok helyett csak vonalak vannak. (IKEA). Ebben az esetben a saját kezűleg készült órák nem feltétlenül jók, mert a hobbiboltokban kapható óraszerkezet nem bírja el, ha a mutatóra bármit felragasztunk.
Nyomtassunk ki 12+3 figurát és vágjuk ki. A képen a számok helyén fotópapírra, a mutatókon pedig egyszerű fénymásolópapírra nyomtatott állatok vannak, mert a fotópapír nehéz a mutatóknak. A mutatókra inkább kisebb figurákat tegyünk, nehogy megálljon, vagy késsen az óra.
A figurákat gombostűfejnyi gyurmaragasztóval ragasszuk a helyükre és már kész is. Nálunk bevált.

Kapcsolódó cikkek