2024.5.19 | Ivó,Milán

Kidobásra ítélve - fémdoboz

Sokáig gondolkodtam, hogy mire használhatók a kiürült sörös dobozok, melyekből időről-időre tetemes mennyiség halmozódik fel a háztartásunkban. Aztán beugrott, hogy fémlemezzé kiterítve  a lehetőségek tárháza nyílik meg előttem.

Első lépésben vágjuk le a doboz alját és tetejét. Én egy régi ollót áldoztam fel a célra, és nagyszerűen működik. Érdemes először kilyukasztani a dobozt valami hegyes tárggyal, mert az ollónak általában tompább a hegye, és csak gyűrné a fémet. Figyeljünk arra, hogy a vágás helye az alá, illetve fölé essen, ahol a doboz elkezd alul, felül szűkülni, különben nem fogjuk tudni kiteríteni és beszakadhat.

A vágás vonala nem lesz szép, de utólag le lehet vágni a csúnya széleket. Ha az aljától és a tetejétől megszabadultunk, vágjuk fel hosszában is. Ha a vonalkód, vagy írás mentén haladunk, nagy valószínűséggel téglalap alakot kapunk. Ilyenkor már vonalzó mentén tapétavágóval is lehet vágni, hogy az esetlegesen csúnya szélektől megszabaduljunk.

Ezután ki kell simítani a lemezt. Ez a legegyszerűbb asztal vagy konyhapult lekerekített élén. Húzogassuk úgy, mintha egy összetekert papírlapot akarnánk kisimítani.

A kész fémlemezen most már alkothatunk kedvünkre.

Dombornyomással a legkülönfélébb mintákat vihetjük fel a lemezre. Használhatunk egy kifogyott golyóstollat, de kifejezetten erre a célra gyártott dombornyomó eszközt is. Ez úgy néz ki, mint egy ceruzahegyre erősített fémgolyó, és különféle méreteket lehet kapni belőle. Az alap, amin dolgozunk, ne legyen kőkemény. Nekem bevált az asztallapra terített konyharuha, így sokkal szebben domborodik, nem törik meg a lemez.

A mintát mindig a lemez hátoldalára kell felvinni. Ez a sörös doboz esetében a mintás oldalt jelenti, ami megnehezíti a munkát, de egy vékony alkoholos filccel előrajzolva ezen is lehet segíteni. Ha a fő vonalakkal készen vagyunk, fordítsuk meg a lapot. Ha a rajzolt vonal mentén áthúzzuk a mintát, különböző hatásokat érhetünk el. Ha a minta belsejében haladunk, a kép besüllyed, ha pedig a külsején, akkor kiemelkedik. Ha mindkét oldalán végighaladunk újra, a vonal karakteresebben kiemelkedik a lemezből.

 Készülhetnek így cimkék, függő díszek, feliratok.

A dobozokból készült lemezt persze nem muszáj dombornyomással díszíteni. A színes felét felhasználva ugyanúgy ki lehet belőle vágni mintákat, betűket, fiatalos dekoráció készülhet akár sörös, akár üdítős dobozokból.

Kapcsolódó cikkek