2024.5.19 | Ivó,Milán

Tojáshéj és kávézacc I.

A konyhában keletkező hulladékok zöme komposztálható. De van más módja is az újrahasznosításnak. Összegyűjtöttük a legjobbakat.


 

 

 

 

 

 

 

 

 Súrolás
Kávézaccal, porrá tört tojáshéjjal vagy akár ezek keverékével nagyszerűen lehet tisztítani a makacsabb szennyeződéseket. A kávézacc ráadásul kiváló zsíroldó is. Tipp: piknikezéshez, túrázáshoz inkább ezeket vigyük mosogatni, mint bármilyen mosogatószert.

Sütőtisztítás
Az üveg alján megmaradt, erejét vesztett kólát már nem szívesen isszuk meg. Inkább öntsük a sütőbe! A folyadék, valamint a benne található foszforsav és maradék szénsav egy éjszaka alatt fellazítja, feloldja az odaégett szennyeződéseket, melyeket másnap könnyedén eltávolíthatunk.

Fém lábosok tisztítása
A paradicsom, a benne található természetes savaknak köszönhetően kiváló tisztító hatással bír, még az égésnyomokat is eltávolítja. Aki főzött már be paradicsomot, az biztos tapasztalt hasonlót. Tisztításra azokat a darabokat is felhasználhatjuk, melyeket már nem szívesen ennénk meg. Főzzük a tisztítandó edényben az összevágott paradicsomokat tíz percig, majd öntsük ki. A komposztra is mehet.

Dugulás megelőzés
Kevés zacc bő forró vízzel leöblítve eltávolítja a kisebb lerakódásokat a lefolyó faláról. A darabokra tört tojáshéj a lefolyó szűrőjében pedig megakadályozza, hogy az ételmaradékok a lefolyóba kerüljenek.

Felmosás
Aki valaha törölt már fel kiömlött sört a padlóról, biztos észrevette, milyen csillogó lett utána a csempe. Hogy ez a szénsavnak, vagy a benne taláható egyéb savaknak köszönhető-e, nem tudom, de maradék sörrel érdemes kipróbálni.

Szagtalanítás
A kávézacc a hűtőben, kukában, lefolyóban megakadályozza a kellemetlen szagok terjedését. Ha az edény vagy vágódeszka átvette az étel ízét, csak dörzsöljük át nedves zaccal. Vászonzacskóba csomagolva cipőkben is jó szolgálatot tesz. A hagyma, fokhagyma erős illatát a kezekről is eltávolítja. Vigyázat, a kirepedezett bőrt ugyanúgy megfogja, mint a dió, a krumpli vagy a föld. Egy félbevágott, kifacsart citrommal viszont a kézen, edényen maradt szagok és a bőr elszíneződései ellen egyaránt felvehetjük a harcot, ha átdörzsöljük vele az adott felületet.

Illatosítás
Tegyünk feldarabolt narancshéjat a fűtőtestre. A benne lévő illóolajok a meleg hatására párologni kezdenek és kellemes illattal töltik meg a helyiséget. A forralt borban kiázott fahéjrúd sem veszti el teljesen az aromáját. Törjük kisebb darabokra és tegyük a narancshéj mellé.

Színek élénkítése
Szórjunk száraz kávézaccot a szőnyegre, majd pár perc múlva porszívozzuk fel. A különbség szemmel látható.

Faápolás, festés
A kávé és a fekete tea kiváló színező is. Sötét bútorok karcolásaiba hintsünk nedves zaccot, dörzsöljük bele majd töröljük le. Kiázott feketetea filterével vagy kávépárnával vízfestés előtt a fehér lapot lehet „öregíteni”. Akár kicsi gyerekek is elboldogulnak vele.

Kapcsolódó cikkek