2024.5.19 | Ivó,Milán

Növények a kertben II. rész

A kert szerkezetét a cserjefoltok és a virágágyak szabják meg. A növények magassága, a virágok színe, egymáshoz való viszonyuk mind fontos tervezési szempont.

Alacsony cserjék, talajtakarók (0,3-1,5m)
Fontos elemei a kertnek, hiszen bár átlátni rajtuk, még lombtalan állapotban is kijelölik a határokat. A talajtakarók ezen felül fontos szerephez jutnak a gyepesíteni nem kívánt területeken, mert kifejlett állapotban a gyom nem nő fel az ágaik között. Alacsony cserjéket is használhatunk szoliternek, vagy cserjecsoportba ez főleg kis kertek, kertrészek esetén ajánlott. Ha olyan növényeket is választunk, melyek nem csak virágjukkal, de akár levelükkel, termésükkel is díszítenek, akkor egész évben gyönyörködhetünk bennük. 
Növényvásárláskor elsősorban ne a növény aktuális magasságát nézzük, hanem azt, hogy milyen erősek a hajtásai, mennyi elágazása van, milyen bokros, hogy szépek, egészségesek-e a levelei. Az azonos magassággal, de nagyobb konténerrel árusított növények drágábbak, viszont a nagy cserép erősebb gyökérzetet is jelent, ami a megeredés szempontjából sokat számít. Érdemes szétnézni a kertészetek kiárusító részlegén is, ahol gyakran sokkal olcsóbban jutunk hozzá például már elvirágzott vagy nem annyira szép formájú, de amúgy teljesen egészséges egyedekhez.

Évelők
Virágágyak, sziklakertek alkotói. Hiányuk unalmassá teszi a kertet, de az sem jó, ha túl sok van belőlük, mert sokuk a föld alatt telel át, télen csak a csupasz talaj látszik a helyükön. Utak mentén, cserjefoltok szegélyén jól mutatnak. Egyes évelők lombja örökzöld vagy áttelelő, így télen is dekoratívak maradnak. Magasra növő évelőket, fűféléket pedig akár szoliterként is használhatunk. Ízlés kérdése, hogy milyen színű virágokat válogatunk össze, de a túl nagy tarkaság nyugtalanító is lehet. Egy ágyás akkor lesz igazán szép, ha mindig van benne virágzó, vagy egyéb módon (például levelével) díszítő növény. Kis kertekben kiemelten fontos, hogy az évelők között is legyenek több évszakos, azaz virág nélkül vagy télen is dekoratív növények.
Évelőket általában nem érdemes túl nagy méretben vásárolni, hiszen legtöbbjük még az ültetés évében eléri a kifejlett méretét. Néhány esetben azonban a nagyobb méret megéri a ráfordítást. Az egyik, hogy azonnali eredményt mutat és ez fontos szempont lehet például előkertekben, terasz előtt, stb. A másik, hogy a nem fásodó szárú évelőket általában tőosztással könnyű szaporítani. A nagy cseréppel (és nagy gyökérzettel) árusított növényekből több kicsit csinálhatunk, ami esetenként gazdaságosabb megoldás, mint ugyanannyi kis példányt megvenni. Ezzel azonban csak ősszel illetve tavasszal próbálkozzunk, a nyári hőségben jobb, ha na bántjuk a növények gyökereit.

Egynyári virágok
Munkaigényes növények, hiszen minden évben újra el kell vetni/ültetni őket, ráadásul meglehetősen nagy a tápanyag- és vízigényük. Cserébe viszont hónapokon át tartó virágözönnel hálálják meg a gondoskodást. Jól mutatnak cserjék, évelőágyak szegélyén, külön szigetágyban vagy növénytartókban, egy-egy nagyra növő példány akár önmagában is megállja a helyét. Egynyári növények között is vannak levéldísznövények, például a virágcsalán, mely változatos levélszínével érdekes színfoltja lehet akár a balkonnak, akár a kertnek.
Az egynyári virágokat elsősorban virág- (vagy levél-)színük miatt ültetjük, emiatt jobban mutatnak nagy tömegben, mint egyesével. Ez nagyobb kert esetében elég költséges, de sok egynyári növényt nevelhetünk magról, egyeseket pedig könnyen lehet dugványozással is szaporítani, így odafigyeléssel (és sok türelemmel) olcsóbban juthatunk a kívánt mennyiségű virághoz.
Kapcsolódó cikkek