2024.6.26 | János,Pál

Gránátalma, 1000 az 1-ben

Dísznövénynek sem utolsó, ráadásul megfelelő helyen hazánkban is megél, manapság azonban elsősorban beltartalma miatt foglalkoznak egyre többet a gránátalmával.

Ez az Ázsiából származó, de Európa és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt növény évszázadok óta a figyelem középpontjában áll. Latin neve (Punica granatum)  egyrészt pun származására, másrészt a benne található rengeteg magra (granae=mag) utal. Sok magjának köszönhetően az ókori mitológiában a termékenységet szimbolizálta, de fenséges megjelenésének köszönhetően az isteni szépség jelképé is vált. A Biblia több helyen is említést tesz róla.

 Gránátalma (Punica granatum)Gránátalma (Punica granatum)

A növény szinte minden része hasznos: festéket, illatszereket, cserzőanyagot állíttanak elő belőle. A fa kérge és a gyümölcs héja összehúzó hatású, ezért a népi gyógyászatban hasmenés és vérhas ellen használatos, de bélféreg-űző tulajdonsága is ismert. Levét láz és meghűlés ellen, valamint gyulladáscsökkentésre is alkalmazzák.

A gyümölcs többféle erős antioxidánst (polifenolok, flavonoidok, C vitamin) tartalmaz, melyek a káros szabadgyökök semlegesítéséért felelnek a szervezetben. Az 5. legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszernek számít, ezáltal számos betegség megelőzésében és gyógyításában hatásos. Folsav és káliumtartalma is jelentős.

Kutatások kimutatták, hogy gátolja a káros baktériumok és gombák szaporodását, így a gyümölcsök között egyedülálló módon többek között a candida fertőzés kezelésére is alkalmas. Vírusellenes hatása is ismert.

Ezen felül a gyümölcs egy ösztrogénhez hasonló hormonszerű anyagot (ösztront) tartalmaz, így a változó kor tüneteinek kezelésére, –  mint például a depresszió és a csontritkulás – is használható.

A modern tudomány azonban elsősorban a két legtöbb áldozatot szedő népbetegség –  a keringési rendszer betegségei és a különböző rákfajták – kezelése miatt fordult a gránátalma felé.
Fogyasztása nagy mértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, kezeléséhez: csökkenti a magas vérnyomást és a már meszesedést mutató érfalak vastagságát. Pozitív hatással van a vér koleszterinszintjére, és csökkenti a vér sűrűségét, ezáltal a szívinfarktus kialakulásának esélyét is.
Természetes forrása az ellagénsavnak, így kiválóan alkalmas a rák megelőzésére és gyógyítására. Az ellagénsav elpusztítja a rákos sejteket, gátolja azok osztódását és kialakulásukat is, tehát a rendszeres gránátalma fogyasztás csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét.

A fentiekből kitűnik, hogy egy széles körben alkalmazható, és nem utolsó sorban finom gyümölcsről van szó. A gránátalma novembertől februárig terítéken lehet, kitűnő téli vitaminforrás.

terebess.hu, antalvali.com

Kapcsolódó cikkek