2024.5.19 | Ivó,Milán

Eper, szamóca, szeder, málna

Piros gyümölcsök. Sokat hallani, mennyire egészségesek, tele vannak antioxidánsokkal és még rengeteg hasznos dologgal, és ami a legfontosabb, nagyon finomak. De hogy melyik név mit is takar valójában, arról van némi félreértés a köztudatban. 

A földi eper a vadon termő szamóca termesztett változataA földi eper a vadon termő szamóca termesztett változata

Hogy mi is a különbség például az eper és a szamóca között? Igazából semmi és minden. Amit a köznyelvben epernek hív mindenki, (a földi eper), az valójában a szamóca. Vagyis a szamóca a földi eper vad alakja, és gyakran találkozni vele patakpartokon, nedves réteken.  Tehát a piacon az egymás mellé kirakott „eper” és „szamóca” felirat alatt pontosan ugyanolyan, legfeljebb más fajtájú gyümöcsöt találunk, szamócaként általában apróbb gyümölcsöket árulnak. Azonban az eper „hivatalosan” fán terem, az eperfán, és a legközelebbi rokonságban a fügével áll. Ez is közismert gyümölcs, általában szederként emlegetik és két faja van: a fekete eper (Morus nigra) termése éretten szinte fekete, a fehér eperfa (Morus alba) pedig fehér, kb 1,5-2cm-es gyümölcsöket terem, mindkettő rendkívül édes és ízletes. Az igazi szeder viszont egy erdei kűszónövény, termése olyan, mint a málna, csak kisebb, ami nem meglepő, hiszen a málna a szeder termesztett változata. 

 

Ez a négy név tehát különböző gyümölcsöket takar, de egy közös tulajdonság mindenképpen van bennük: mindegyik nagyon finom, és egészséges csemege. Tavasszal, nyár elején érnek, és bármelyiket könnyen termeszthetjük saját kertünkben is. A legfinomabbak egyenesen a növényről eszegetve, de főzhetünk belőlük lekvárt, szörpöt. Készíthetünk belőlük süteményeket, tortát is. Rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, antioxidánsokat tartalmaznak. Jelentős a C-vitamin tartalmuk, B-vitaminokban is gazdagok. Ezen kívül rendkívül jó rostforrások, főleg pektin tartalmuk kiemelkedő, amit az élelmiszeriparban zselésítő anyagnak használnak, fogyókúrában pedig előnyös az a tulajdonsága, hogy csökkenti az éhség, és növeli a jóllakottság érzését.

Szamócás túrótorta

Hozzávalók:

Tészta

4 tojás szétválasztva

4 evőkanál cukor

4 evőkanál liszt

 

Krém

250 g túró

cukor ízlés szerint

2 dl habtejszín

250 g szamóca 

 

A piskótát a szokott módon elkészítjük. Kihűtjük. A túrót áttörjük, ízlés szerint édesítjük. A tejszínt felverjük, és óvatosan a túróhoz keverjük. A szamócát megmossuk, néhány szebb szemet meghagyhatunk díszítésre, a többit belekeverjük a krémbe. A krémet a kihűlt piskóta tetejére simítjuk, és pár órára hűtőbe tesszük. Ha szeretnénk, hogy biztosan megkeményedjen a töltelék, akkor keverhetünk bele zselatint is.

 

Diétás változatához tejszín helyett használjunk joghurtot. Ebben az esetben a zselatin mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a krém összeálljon.

 

Természetesen ezt bármelyik gyümölccsel el lehet készíteni.  Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkek