2024.3.3 | Kornélia

A dióról röviden

A diófát az unokájának ülteti az ember - tartja a mondás. Akire ilyen szempontból is gondoltak a nagyszülei, az nagyon szerencsésnek mondhatja magát. A diónak nem csak a termése hasznos. A levele és a termés héja gyógynövényként használatos, a diófa rendkívül értékes faanyag. Ez az írás a termésről szól, többi előnyös tulajdonsága külön cikket érdemel.

A dió igen kedvelt gyümölcs. Széleskörűen felhasználható, és egész évben hozzá lehet jutni. Mivel ősszel érik és jól eltartható, egész télen ízletes csemege. Ráadásul számos jó tulajdonsága van, ami miatt érdemes fogyasztani.

Azért figyelni kell, mert igen sok kalória van benne (100 g dióban 654 kcal), de ha nem esünk túlzásokba, és beleszámítjuk a napi energia bevitelbe, akkor nem kell róla feltétlenül lemondania még annak sem, aki fogyókúrázik.

A dió 57 %-a zsír, de igen sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, olajsavat, linolsavat és alfa-linolénsavat is. Ez utóbbi azért jelentős, mert az omega-3 zsírsavak közé tartozik. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk szívünk és keringési rendszerünk egészségért, ugyanis csökkentik a koleszterinszintet, amivel az érelmeszesedés kockázatát is mérséklik. Emellett gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert, és részt vesznek a sejthártyák felépítésében.

Vitaminok közül kiemelendő E-vitamin tartalma, valamint a B-vitamin család (B-12 kivételével, ami csak állati eredetű élelmiszerekben van). Az E-vitamin antioxidánsként működik, védelmet nyújt a szabadgyökökkel szemben. Védi a hámszövetek épségét, segíti a sebgyógyulást, és megóvja az idegsejteket körülvevő ideghüvely épségét, és vetélés elleni védelmet nyújt.

Ásványi anyagok közül fontos megemlíteni a dió igen magas kálium és kalcium tartalmát. A kalcium a csontok épségéért felelős, fogyasztása minden életkorban fontos.

A diót fogyaszthatjuk önmagában rágcsálnivalóként, de ételeket is dúsíthatunk vele. Készíthetünk belőle diós süteményeket, a lehetőségeink száma határtalan.

Mézes dióMézes dió

A mézes dió amellett, hogy finom, igen látványos, így ajándéknak sem utolsó. Vegyünk egy tiszta befőttesüveget, töltsük meg tisztított dióval, és öntsünk rá akác- vagy virágmézet. Zárjuk le, és pár napig várjunk vele, mielőtt elfogyasztanánk, hogy összeérjenek az ízek. A befőttesüveget díszíthetjük, ahogy szeretnénk, és máris egy szép ajándékot készítettünk.

Kapcsolódó cikkek