2019.6.20 | Alajos,Leila

Pitypang, az egészséges gyomnövény

A tavasz beköszöntét, a nappalok hosszabbodását jelzi az útszéleken, réteken megjelenő sárga virágtenger. A pongyola pitypang (Taraxacum officinale) vagy gyermekláncfű, ahogy a neve is mutatja, igen kedvelt a gyermekek körében. Ez az erőteljesen gyomosító növény számos bosszúság forrása is lehet a kertben, azonban rendkívüli gyógyhatása miatt ideje, hogy más szemmel nézzünk rá.  

Közismert nevei: pongyola pitypang, gyermekláncfű, kutyatej, de a népies szóhasználatban még vagy 30 féle néven ismerik. 

 

Előfordulása: a tőlevélrózsás, évelő növény gyomnövényként szinte mindenhol megél. Fogas szélű levelei 10-20cm hosszúak, felállók vagy elfekvők. Sárga fészekvirágzata tőkocsányon magasan a levelek fölé nyúlik. 

 

Gyűjtése: a leveleket és virágokat tavasszal, márciustól májusig, a gyökereket ősszel gyűjtjük. Ügyeljünk rá, hogy csak közúti forgalomtól távol eső helyekről szedjük! 

 

Helye a kertben: félárnyékos, nedves helyet kedvel, de hosszú karógyökere miatt szárazabb körülményeket is elvisel. A gyepben sokszor nem kívánatos, de ha kordában tudjuk tartani, nem kell feltétlenül kiirtani az összeset. Ha a megjelenő sárga virágfejeket mindig leszedjük, elkerülhetjük, hogy magot érleljen, melyeket aztán könnyedén széthord a szél. 

 

Felhasználása: már az ókorban is gyűjtötték, gyökere, levele, szára és virága mind gyógyhatással bír. Gyomor- és bélbántalmakra, étvágyjavításra, valamint máj- és epepanaszokra kiváló. Levele többek között magas kálium-tartalma miatt jó vízhajtó is. A friss szárak oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. Gyökere teaként vértisztító, vérhígító, emésztést serkentő hatású. Sok helyen, például Franciaországban termesztik is, több fajtája is létezik, melyeket kifejezetten emberi fogyasztás céljára nemesítettek.

 

Gyökerét pörkölve kávépótlónak is használják. Levelét főzve és nyersen is fogyaszthatjuk, felhasználása, elkészítése leginkább a spenótéhoz hasonlítható. 

 

Receptek:

 

Pitypangpüré. A fiatal pitypangleveleket felfőzzük, szitán lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, húsleves levében megpároljuk, liszttel behabarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Forró tejszínnel meglocsoljuk. 

 

Vegyes pitypangsaláta. Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, majoránnát, bazsalikomot adunk. Ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át, vagy még tovább tovább állni hagyjuk. 

 

Felhasznált irodalom: terebess.hu

Kapcsolódó cikkek