2024.7.22 | Magdolna

Kidobásra ítélve - papír italos doboz

Bár az italos dobozok újrahasznosítható hulladéknak számítanak, némi (idő)ráfordítással akár az otthonunk díszei is lehetnek.
A képen látható dobozkák szinte teljes egészében hulladékból készültek. Nem kellett más hozzá, mint néhány kiürült tejes, vagy üdítős doboz, maradék parafa (én törött poháralátéteket használtam fel), üres sörös doboz, és némi festék.
 
A papírdobozokat méretre vágtam, majd befestettem. A festéken is spórolhatunk, ha például maradék csomagolópapírt használunk, ez esetben még a dobozok szegélyezésére sem lesz szükség, hiszen a papír eltakarja a széleket.
Ezután a parafából megfelelő méretű csíkokat vágtam és a dobozok felső szélére ragasztottam. Parafa hiányában maradék textilből, szalagból, de akár fadarabokból is elkészíthetjük a szélek díszítését.
A sörös dobozokból ezúttal cimke készült. Könnyebb, ha először felrajzoljuk a mintát, és csak utána vágjuk ki, a nagyobb darabbal egyszerűbb dolgozni, mint a sok kicsivel.
A fémlemez ragasztására legjobb, ha pillanatragasztót használunk. A parafát, vagy egyéb anyagokat a sima papírragasztó is megfogja.
Tippek: az üdítős dobozok merevebbek a tejes dobozoknál, így tartósabb díszdoboz készülhet belőlük.
Ha a dobozok egyik oldalát a megfelelő méretűre hagyjuk, fedeles dobozt is készíthetünk.
Fontos: az üdítős, illetve tejes dobozok papírhulladéknak számítanak, mivel 75%-ban jó minőségű papírból vannak. A műanyag kiöntőktől, kupakoktől megszabadítva mehetnek a szelektív gyűjtőbe. Vegyük ezt figyelembe, mielőtt szemétbe dobjuk!
Kapcsolódó cikkek