2024.6.25 | János,Pál

A metszés ideje a kertészeti holdnaptár szerint

Bár vannak, akik hókuszpókusznak tartják, egyes kerti munkák idejének megválasztásakor nagyon hasznos útmutató a kertészeti holdnaptár.
 
Kolléganőm egy régóta a holdjárás szerint dolgozó favágó brigáddal beszélgetett, akik érdekes tapasztalatokról számoltak be. Kezdetben úgy gondolták, hogy újhold körül a legjobb metszeni, visszavágni a növényeket, hiszen akkor a legkisebb a Hold ereje, így ideális esetben a munkát általában egy héttel Újhold előtt kezdték, és egy héttel utána fejezték be. Ám többször tapa...sztalták azt, hogy ugyanazon fa esetében az újhold előtti vágások szárazak maradtak, míg a szinte közvetlenül (pár órával) újhold után ejtett sebek, metszésfelületek erőteljesen nedveztek, "véreztek". Ez alapján szinte bizonyosan kijelenthető, hogy a metszés, visszavágás ideális ideje a fogyó Hold, függetlenül attól, hogy a teliholdhoz, vagy az újholdhoz járunk-e éppen közelebb.
 
A kertészeti holdnaptár feltünteti a Hold fázisait, vagyis hogy épp növő vagy fogyó fázisban, illetve azt, hogy leszálló vagy felszálló ágban van-e. Előbbi a vetés és a favágás/metszés, utóbbi az ültetés és a betakarítás idejének megválasztásakor fontos. Őseink is ezt a két dolgot tudták figyelni termelő tevékenységük során, az árnyaltabb, csillagjegyek szerinti kertészkedés csak a XX. században, Maria Thun munkássága nyomán vált ismertté. Mindenki eldöntheti maga, hogy használja-e a kertészeti holdnaptárt vagy sem, egy biztos, ártani nem lehet vele.
Kapcsolódó cikkek