2021.12.1 | Elza

Beltéri komposztálás gilisztákkal

Ha nincs kert, vagy hely a kertben a komposztálónak, akkor sem kell lemondani a komposztálás és a komposzt előnyeiről. Három műanyag, tetővel ellátott láda vagy vödör és egy nagy marék giliszta segítségével szagtalan komposztálót tarthatunk akár a mosogató alatt is. 

Gilisztás komposztáló készítése 

1. A komposztáló ládák előkészítése: egy láda maradjon érintetlen. A másik két láda aljára fúrjunk kb 20db 1-2 cm-es lyukat. Itt fognak a giliszták átmászni egyik ládából a másikba és a komposztlé is ezeken folyik ki. A ládák felső pereme alatt körbe 3cm-ként, valamint az egyik tetőn kisebb, 1-2mm-es lyukakat fúrjunk szellőzőnek. A harmadik ládát ne lyukasszuk ki, ez lesz a komposztlé-gyűjtő. 

2. Készítsünk tápközeget: ez lehet csíkokra tépett, benedvesített újságpapír (csak a Beltéri gilisztás komposztáló: (Kép forrása: www.fenntarthato.hu)Beltéri gilisztás komposztáló: (Kép forrása: www.fenntarthato.hu)hagyományos, szürke papír jó, színeset ne tegyünk bele), de jobb a száraz falevél, avar. Ezzel töltsük fel a ládákat 10-15cm magasságig. Az egyik ládába tegyünk egy marék gilisztát (vörös trágyagiliszta - Eisenia foetida). A gilisztáknak a várható napi hulladékmennyiség tömegének kétszeresét kell nyomniuk.  

3. A ládák elhelyezése: a tápközeges ládákat tegyük egymásba úgy, hogy a gilisztás láda van felül. A nem lyukas ládát tegyük le, állítsunk bele 4 tejfölös poharat, vagy fél téglát, erre állítsuk a másik két egymásba helyezett ládát. A legalsóban fog összegyűlni a komposztlé. A felső ládába szabjunk bele egy kartonpapírt, amit megnedvesítve tegyünk a tápközeg tetejére, majd fedjük le a másik lyukacsos tetővel. 

4. A komposztáló feltöltése szerves anyaggal: eleinte csak kevés konyhai hulladékot tegyünk bele, hogy a giliszták felszaporodjanak. Fontos, hogy addig ne rakjunk új adag hulladékot a komposztálóba, míg az előzőt fel nem dolgozták. Ha a felső láda megtelt és elfogyott a tápközeg és az ételmaradék, cseréljük meg a ládákat (a légyűjtő láda maradjon legalul). A kartonpapír a felső ládára kerüljön, a felső láda pedig közvetlenül az alsóban lévő tartalomra. A giliszták lassan át fognak mászni a felső ládába, amit közben szintén elkezdhetünk feltölteni. Az alsó ládában kész gilisztakomposzt van, melyet felhasználhatunk növényeink táplálására, a komposztlé is kiváló tápanyagforrás, hígítva öntözzünk vele. 

További hasznos tanácsok és ötletek a komposztáláshoz: 

Gilisztagyűjtés: a vörös trágyagiliszta (Eisenia foetida) az egyik legjobb csali, így horgászboltokban gyakran kapható, de a kerti komposztból is össze lehet szedni. Ha kevés gilisztánk van, az sem baj, ha jól érzik magukat, el fognak szaporodni. 

Ha a tápközeg száraz, szedjünk ki mindent, nedvesítsük meg és keverjük össze. Száraz környezetben lelassulnak a bomlási folyamatok. 

Ha a tápközeg túl nedves és szaga van, keverjünk hozzá újságpapír-csíkokat vagy száraz falevelet. A túl nedves komposzt tetejére gyűlnek a giliszták, és ha tudnak, meg is szöknek. 

A komposztáló helye: a komposztálót árnyékos, hűvös (nem hideg) helyen tartsuk, pl. Virágcserepes komposztáló: (Kép forrása: www.fenntarthato.hu)Virágcserepes komposztáló: (Kép forrása: www.fenntarthato.hu)pincében vagy garázsban, de egy kis komposztáló akár a mosogató alatt is elfér. Hidegben lelassulnak, kis méretű komposztálóban le is állhatnak a bomlási folyamatok. A komposztálót tartsuk mindig lefedve, hogy a legyek és muslicák ne szállják meg, illetve ha megszállták, ne zavarjanak minket.  

Egyéb megoldások: ládák híján nagyméretű virágcserepekkel és alátétekkel is tökéletesen működik a komposztáló. Több "emeletesre" is építhetjük, a komposztálás folyamata ugyanaz. 

Komposztálható anyagok: konyhai zöldség- és gyümölcsmaradékok (citrusfélék nélkül), tojáshéj, kávézacc, teafű, kerti növényi maradványok, kivéve a felmagzott és az agresszív gyomokat (pl. tarack), elszáradt (nem beteg) szobanövények földdel együtt, vágott virág, fahamu, kőpor, kis mennyiségben használt konyhai papírtörlő és papírzsebkendő. 

Nem javasolt anyagok: hús, főtt ételek maradékai, csont, állati tetemek, beteg, fertőzött növényi részek, citrushéj és mag. (Forrás: fenntarthato.hu) 

Készen is kapható gilisztás komposztáló, Magyarországon itt lehet beszerezni. 

Kapcsolódó cikkek