2024.7.22 | Lenke

Kerttervezés

Mikor ajánlott?
- Ha Ön építkezik és a kert alakítása hatósági engedélyhez kötött.
- Ha kertje megépítését, átalakítását kertépítőre bízná: ehhez pontos, a kivitelezést segítő dokumentáció szükséges.
- Ha szívesen dolgozik kertjében, de útmutatásnál, ötletadásnál többre van szüksége ahhoz, hogy ízlésének megfelelően, jó minőségben tudja azt kialakítani.

Mit tartalmaz?
A tervezés menete
Személyes találkozás alkalmával az igények felmérése, helyszíni bejárás, megrendelés esetén szerződéskötés. Ezt követi a kapott információ alapján a szerződésnek megfelelő szintű kertterv elkészítése.

Részletezettséget tekintve az alábbi tervfajtákból választhat, vagy akár kombinálhatja is őket (pl. vázlatterv a kert egészére, de kiviteli szintű terv a kerti tóra).

Vázlatterv
Kis részletezettségű tervfajta, mely elsősorban a kert alaprajzi, elrendezési vázlatát tartalmazza növénytípusok (fa, magas cserje, talajtakaró, évelő, stb.) és burkolatok , valamint építmények megnevezésével, területek és hozzávetőleges mennyiségek megjelölésével. Elsősorban ötletadásra szolgál.

Koncepcióterv
A vázlatterv kibővített, méretarányos változata, javaslatokat tesz növényfajtákra, anyagokra, burkolattípusokra, alaprajzi méretek, területek feltüntetésével, pontos darabszámok nélkül, előzetes költségbecsléssel.
A koncepcióterv alapján már kalkulálhat költségekkel, elvégzendő munkával.

Engedélyezési terv
Részletezettségét tekintve koncepcióterv szintű tervfajta, mely a hatóság által megkövetelt egyéb adatokat és számításokat (pl. zöldfelületi mutató), valamint szöveges munkarészeket is tartalmaz.

Kiviteli terv
Komplex kertterv, mely a pontos, méretarányos alaprajzon kívül számos egyéb tervet is tartalmazhat:
- Bontási terv: amennyiben van bontandó építmény, a bontandó anyag mennyiségét, kezelését tartalmazza.
- Tereprendezési és vízelvezetési terv: az esetleges terepalakításokat és vízelvezetési megoldásokat, lépcsők, támfalak elhelyezését, részleteit tartalmazza magassági megjelölésekkel, földtömegszámítással, metszetekkel.
- Burkolatfektetési terv és burkolat részletrajzok: pontos segédlet a burkolatok fektetéséhez, mennyiségekkel, alapozási méretekkel, rakásmóddal, stb.
- Növénykiültetési terv: ültetési terv pontos fajtamegjelöléssel és darabszámokkal, ültetési renddel.
- Építménytervek
: kerti tó, medence, sütögető, pergola, stb. részletes tervei igény szerint.

Szöveges munkarészek:
- Műszaki leírás
- Részletes növénylista darabszámokkal
- Költségvetési kiírás
- Kezelési terv: a fenntartást segítő rajzos-szöveges dokumentáció